Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Produktivita práce v USA rástla v 1. kvartáli slabšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Analytici očakávali, že rast produktivity práce sa spomalí na 0,8 %.

Washington 2. mája (TASR) - Rast produktivity práce v Spojených štátoch sa po 4. kvartáli minulého roka spomalil aj v 1. štvrťroku tohto roka, pričom rozsah spomalenia sa výrazne zrýchlil. Navyše, výsledky zaostali za očakávaniami analytikov. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje amerického ministerstva práce. To zároveň revidovalo údaje za 4. kvartál.

Ministerstvo vo štvrtok uviedlo, že produktivita práce v USA vzrástla v 1. štvrťroku o 0,3 %, zatiaľ čo vo 4. kvartáli zaznamenal rast po revízii smerom nahor 3,5 %. Analytici očakávali, že rast produktivity práce sa spomalí na 0,8 %. Vychádzali pritom z pôvodných údajov za 4. štvrťrok, ktoré poukazovali na rast produktivity práce o 3,2 %.

Ministerstvo zároveň uviedlo, že jednotkové náklady na prácu vyskočili v 1. kvartáli o 4,7 %. Za 4. kvartál údaje revidovalo a namiesto pôvodne udávaného rastu nákladov o 0,4 % oznámilo, že náklady na prácu stagnovali. Aj v tomto prípade výsledky zaostali za očakávaniami ekonómov. Tí počítali za 1. štvrťrok s rastom nákladov na prácu na úrovni 3,2 %.