Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Počet pracovných ponúk na Profesia.sk je najvyšší za päť rokov

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Z jednotlivých kategórií pribudli najmä pracovné ponuky pre ľudí, ktorí si hľadali prácu na pozíciách vo výrobe, strojárstve, automobilovom priemysle, službách.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Za prvé tri mesiace tohto roka portál Profesia.sk zverejnil o 14 % viac pracovných ponúk ako vlani v rovnakom období. Ide o najpozitívnejší štvrťrok v pokrízovom období. Ponuky rastú už sedem mesiacov po sebe, a to vo väčšine pracovných oblastí. Najvýraznejší rast je vo výrobe a strojárstve.

Firmy, ktoré hľadajú zamestnancov, za prvé tri mesiace tohto roka na Profesia.sk zverejnili 36.354 pracovných ponúk. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka, kedy ich zverejnili 31.761, ide o nárast necelých 4600 ponúk.

Firmy najčastejšie hľadali ľudí na plný úväzok, nasledovali ponuky na živnosť a na dohodu a najmenej ponúk inzerujú firmy na skrátený úväzok. Medziročne pribudli ponuky na všetky typy úväzkov. Najviac medziročne pribudli ponuky na skrátený úväzok, a to vďaka náborom v maloobchode. Približne štvrtinový rast ponúk zaevidovali medziročne aj pri počte ponúk na dohodu, tie však vlani po zmenách v Zákonníku práce zaznamenali výraznejší pokles a ich počet sa iba vracia do pôvodného stavu.

Najviac ponúk za prvé tri mesiace roka inzerovali firmy od 20 do 249 zamestnancov. Dlhodobo je pozitívny trend v počte ponúk od firiem nad 1000 zamestnancov.

Z jednotlivých kategórií pribudli najmä pracovné ponuky pre ľudí, ktorí si hľadali prácu na pozíciách vo výrobe, strojárstve, automobilovom priemysle, službách. Rast možno vidieť tiež v kategóriách ako elektrotechnika a energetika a stavebný priemysel. Naopak, po predchádzajúcich pozitívnych rokoch prestali rásť ponuky v informačných technológiách.