Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dobrovoľníctvo je u zdravotne postihnutého na pracovnom trhu plusom

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Pre zamestnávateľa to bude ukazovateľom, že daný kandidát nestratil chuť na sebe pracovať a zaujíma sa o dianie v spoločnosti.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Dobrovoľníctvo môže byť pre zdravotne znevýhodneného človeka pridanou hodnotou na pracovnom trhu. Pre zamestnávateľa to bude ukazovateľom, že daný kandidát nestratil chuť na sebe pracovať a zaujíma sa o dianie v spoločnosti. Poukazuje na to Katarína Tešla z pracovného portálu Profesia.sk.

Uplatnenie si podľa nej môže nájsť v rôznych občianskych združeniach či chránených dielňach. Takáto činnosť môže dať zdravotne postihnutému pocit užitočnosti a spoločenskej angažovanosti. "Lepšie zvláda bariéry a nemusí žiť ďalej v sociálnej izolovanosti," povedala pre TASR Tešla. Vďaka dobrovoľníctvu sa zdravotne postihnutý stáva súčasťou kolektívu. "Jeho myšlienky sa automaticky presmerujú z rozmýšľania nad vlastným trápením úplne iným smerom," vysvetlila Tešla.

Súhlasí s tým aj Miroslava Zváčová z neziskovej organizácie INEX Slovakia, ktorá sa venuje dobrovoľníctvu. "V tomto sektore sa ľudia stretávajú a robia niečo spoločne, nedelia sa na chorých a zdravých, ide im o spoločnú vec," zdôraznila. Zdravotne znevýhodnený sa môže podľa nej zapojiť do jednodňových, víkendových či viacdňových dobrovoľníckych aktivít. "Treba ale brať ohľad na svoje obmedzenia," povedala pre TASR Zváčová. Dobrovoľníci s postihnutím už podľa nej prispeli vo viacerých projektoch, napríklad zameraných na environmentálnu prácu či prácu s ľuďmi.