Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Profil akciovej spoločnosti SCP Ružomberok

Na archívnej snímke z 19. februára 1980 v Ružomberku výstavba celulózovo-papierenského kombinátu. Na snímke montáž separátorov zo ZSSR. Foto: TASR/Vladimír Gabčo

SCP, a. s., boli a sú najväčším slovenským celulózovo-papierenským podnikom a firmou európskej veľkosti. Patria medzi najväčších výrobcov bezdrevných grafických papierov v Európe.

Bratislava 14. apríla (TASR) - TASR vydáva v rámci prehľadu najväčších priemyselných podnikov profil akciovej spoločnosti Severoslovenské celulózky a papierne (SCP) so sídlom v Ružomberku. Od roku 2008 je jej názov Mondi SCP, a. s.

SCP, a. s., boli a sú najväčším slovenským celulózovo-papierenským podnikom a firmou európskej veľkosti. Patria medzi najväčších výrobcov bezdrevných grafických papierov v Európe. K úspešnému etablovaniu sa na európskych trhoch prispela vlastná obchodná sieť. Akciová spoločnosť SCP prevádzkuje pre svoje potreby paroplynové cykly. Charakteristickou činnosťou spoločnosti je výroba papierov a lepenky, papierových výrobkov, celulózy, výroba nenatieraných bezdrevných papierov pre komerčnú tlač a komunikačné papiere.

Prvý závod pri rieke Revúca bol založený ružomberskými občanmi pod vedením obchodníka Jakuba Kleina v roku 1880 a niesol názov Jakub Klein & Co. Nachádzal sa v lokalite Solo. V roku 1882 vznikol na Bielom Potoku závod vyrábajúci drevovinu a lepenku pod názvom Ružomberský účastinný spolok na papierovú drevolátku. V roku 1887 ružomberskí mešťania založili lepenkáreň v Demčinách pod názvom Makovický, Houdek a spol. V roku 1906 skupina ružomberských občanov na čele s bratmi Makovickými založila na ľavom brehu Váhu moderný závod na priemyselnú výrobu celulózy a papiera pod názvom Uhorská papiereň, úč. spoločnosť, v lokalite Supra. Dôsledkom rozpadu Rakúsko-uhorskej monarchie bol v roku 1919 závod premenovaný na Slovenská papiereň, úč. spol.



Znárodnenie ružomberských závodov

Na archívnej snímke z 20. júla 1963 v Ružomberku výstavba novej haly pre nový papierenský stroj na výrobu grafických papierov v celulózovo-papierenskom kombináte. Na snímke montáž lešenia.
Foto: TASR/Tibor Andrejčák
Znárodnenie ružomberských závodov 27. októbra 1945 znamenal začiatok ich éry pod spoločným vedením. Dňa 1. januára 1946 boli zriadené Považské celulózky a papierne, národný podnik, so sídlom v Ružomberku a jeho rozdelením 1. januára 1948 vznikol národný podnik Ružomberské papierne, v ktorom okrem závodov Solo a Supra zostali aj výrobňa Biely Potok, papiereň Poprad, Universum Bratislava a výrobňa Kosiny v Spišskej Novej Vsi.

Pokračujúca dezintegrácia podnikov znamenala zánik Ružomberských papierní a 1. januára 1953 vznikli dva samostatné národné podniky TECHNOCELPAP, n. p., a GRAFOCELPAP, n. p.

Nová reorganizácia priemyslu priniesla ich opätovné zlúčenie, a tak 1. apríla 1958 vznikol národný podnik Severoslovenské celulózky a papierne (SCP) so sídlom v Ružomberku.

Štátny podnik od roku 1989

Na archívnej snímke z 20. júla 1963 pohľad na Severoslovenské celulózky a papierne v Ružomberku.
Foto: TASR/Tibor Andrejčák
Štátnym podnikom boli SCP od 1. júla 1989. Od 1. októbra 1995 vznikla akciová spoločnosť SCP, ktorej súčasťou sa stali 1. apríla 1996 rozhodnutím Ministerstva pre správu a privatizáciu národného majetku SR aj Slavošovské papierne.

Strategický partner, skupina MONDI (v tom čase NEUSIEDLER) v roku 2000 odkúpila 50 % akcií podniku, v roku 2006 zvýšila svoj podiel na 51 %. Od roku 2004 spoločnosť zmenila názov z NEUSIEDLER SCP, a. s., na Mondi Business Paper SCP, a. s., a v roku 2008 sa meno spoločnosti zmenilo na Mondi SCP, a. s.

Spoločnosť získala počas svojho pôsobenia množstvo ocenení od ministerstiev hospodárstva, životného prostredia, ale aj od Slovenskej humanitnej rady.