Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Progresívci obvinili rezort hospodárstva z prípravy biomasakra

Na snímke predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Rezort hospodárstva však obvinenie odmietol.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) obvinila Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zo snahy dotovať spaľovanie stromov prostredníctvom novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Rezort to odmieta. Novela podľa neho vychádza z vyhlášky EÚ a samotné kritéria na využívanie dreva na energetické účely budú podľa MH súčasťou vyhlášok Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Je to šokujúce. Snaha zmeniť zákony a opätovne naštartovať biomasaker slovenských lesov je neakceptovateľná. Ministerstvu hospodárstva zjavne nestačí, že podkopáva zelené energie na európskej úrovni, ale k našej hrôze sa teraz snaží zhoršiť situáciu aj na Slovensku," uviedol europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík.

Progresívci upozornili, že bez toho, aby sa takéto snahy zastavili, vyjde reforma národných parkov úplne naprázdno. Konanie MH je podľa nich ešte o to prekvapivejšie, že dotovanie využívania drevnej biomasy ako obnoviteľného zdroja energie narúša trh a podkopáva spracovateľský priemysel na Slovensku.

Rezort hospodárstva však obvinenie odmietol s tým, že ide o novú právnu úpravu, a preto nemusí byť účel a spôsob podpory OZE hneď jasný. "Ministerstvo hospodárstva komunikuje aj s Lesoochranárskym združením VLK a som presvedčený, že v rámci rozporového konania sa nám podarí nájsť spôsob, akým sa nám už dnes navrhnuté riešenie zamedzujúce akejkoľvek forme biomasakra v našich lesoch podarí ešte lepšie zadefinovať tak, aby to bolo ľahko pochopiteľné a čitateľné aj pre predstaviteľov strany Progresívne Slovensko," zdôraznil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Vyjadrenia predstaviteľov strany PS sú podľa Galeka „nehoráznym klamstvom a robením politiky tam, kde nemá priestor“. Štátny tajomník pripomenul, že práve strana SaS ešte v opozícii podporovala boj s nadmernou ťažbou dreva na energetické účely a aj naďalej podporuje ochranu lesov. "Nikdy nedovolíme, aby sa na ich rúbanie museli skladať ľudia v účtoch za elektrinu," zdôraznil Galek.