Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Projekt BIVIO pomôže mentálne postihnutým ľuďom zamestnať sa

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Centrum bude poskytovať široké spektrum vzdelávacích a pracovne rehabilitačných aktivít za účelom efektívnej prípravy na zamestnanie v sektore služieb a samostatný život.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Pomôcť mentálne postihnutým ľuďom zamestnať sa má nový projekt BIVIO, ktorý realizuje Združenie na pomoc ľudom s mentálnym postihnutím (ZPMP). Nový vzdelávaco-rehabilitačný komplex pre týchto ľudí sa ZPMP chystá otvoriť začiatkom roka 2017. Ľudia s mentálnym postihnutím sa v ňom budú zaúčať do pracovných pozícií v sektore služieb. Informovali o tom zástupcovia ZPMP na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Realita je taká, že táto skupina ľudí sa veľmi ťažko uplatňuje na trhu práce. Príprava na zamestnanie nie je dostatočná, aby sa dokázali zamestnať a udržať si miesto," povedala riaditeľka Republikovej centrály ZPMP Iveta Mišová. Príčinou býva podľa nej nedostatočná príprava na konkrétne profesie. "Pokiaľ sa im nepodarí nájsť prácu, sú odkázaní na poberanie sociálnych dávok a v tom najhoršom prípade ostávajú doma," dodala.

V projekte BIVIO postaví ZPMP centrum prípravy a zamestnanosti ľudí s mentálnym postihnutím. "Frekventanti si osvoja potrebné profesijné zručnosti, získajú pracovné návyky. Zaučia sa a pomôžeme im nájsť uplatnenie na trhu práce. Centrum bude poskytovať široké spektrum vzdelávacích a pracovne rehabilitačných aktivít za účelom efektívnej prípravy na zamestnanie a samostatný život," zhodnotil projektový manažér Marián Horanič. V komplexe v Rači sa budú nachádzať tri prevádzky, a to hotel, reštaurácia a práčovňa. Pridanou hodnotou projektu bude vytvorenie 13 nových pracovných miest aj pre osoby so zdravotným postihnutím.

Všetky služby budú určené platiacej verejnosti a zisky bude ZPMP vracať do vzdelávacích a rehabilitačných programov pre postihnutých ľudí. "Náš koncept vychádza z poznatkov zo zahraničia. Sektor služieb je správnym miestom, kde ľudia s mentálnym postihnutím dokážu byť dlhodobo úspešní na trhu práce a dokážu konkurovať ostatným zamestnancom," vysvetlil Horanič.

Rekonštrukciu račianskeho komplexu začalo ZPMP v máji, v prvom štvrťroku 2017 by chcelo spustiť prevádzku. Vzdelávacie programy budú fungovať pre maximálne desať ľudí po dobu jedného školského roka, počas ktorého by sa mali naučiť praktickým znalostiam. Okrem toho bude ZPMP v komplexe poskytovať vzdelávacie kurzy pre širokú komunitu mentálne postihnutých ľudí.

"K ľuďom chceme pristupovať individuálne, aby sme zistili, aká práca každému jedincovi najviac vyhovuje," uzavrela Mišová. ZPMP bude spolupracovať s pracovnými agentúrami aj so samotnými zamestnávateľmi. Vzdelávanie je určené pre ľudí z celého Slovenska. ZPMP by chcelo projekt rozšíriť aj do ostatných regiónov.