Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Projekt regenerácie batérií z elektromobilov prináša pracovné miesta

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Z vyradenej opotrebovanej batérie do elektromobilov vyrobia v Dubnici nad Váhom druhotný batériový modul.

Dubnica nad Váhom 12. júla (TASR) – Dubnická spoločnosť ZTS - výskum a vývoj (VV) spustila projekt regenerácie lítium-iónových akumulátorov z elektromobilov. Ponúka desiatky pracovných príležitostí. Informoval o tom predseda predstavenstva ZTS VV Stanislav Králik.

Z vyradenej opotrebovanej batérie do elektromobilov vyrobia v Dubnici nad Váhom druhotný batériový modul. Ten sa bude dať použiť napríklad v oblasti energetiky ako podpora na obnoviteľné zdroje energie.

"Naším cieľom je predĺženie životnosti lítium-iónových akumulátorov využívaných v elektromobiloch. Vďaka nášmu vyvíjanému procesu regenerácie dokážeme zdvojnásobiť aktívnu dobu ich využívania. Ak nie v priamo v elektromobilite, tak v menej dynamických aplikáciách, napríklad pre batériové riešenia v energetike," uviedol Králik.

Projekt počíta so vznikom niekoľkých desiatok priamych pracovných miest, ktoré spoločnosť postupne začína obsadzovať. Jadro vedeckého tímu už dnes tvoria experti so skúsenosťami z vývoja a dizajnu elektrických a energetických riešení.

"Snažíme sa podporiť región a posilniť slovenskú znalostnú ekonomiku. Preto chceme poskytnúť čo najväčší priestor profesionálom z oblasti strojárstva, elektrotechniky, fyziky či chémie a dať im možnosť realizovať sa na projekte svetového významu," dodáva predseda predstavenstva ZTS VV.

Projekt regenerácie použitých batérií má byť prínosom aj pre slovenské vysoké školstvo a vedu. Na výskume a vývoji participujú aj slovenské univerzity a vzniká tak most medzi akademickým výskumom a jeho praktickým využitím. Zámerom je, aby v nadväznosti na projekt vznikli nové študijné odbory vytvárajúce priestor na vzdelanie a ďalší akademický rast.