Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Projekty EÚS môžu pomôcť aj najmenej rozvinutým okresom

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/AP

V rámci Európskych štrukturálnych a investičných fondov sa vyhlasujú výzvy, ktoré v kritériách na podávanie projektov zohľadňujú, či miesto realizácie projektu je v najmenej rozvinutých okresoch.

Bratislava 17. mája (TASR) - Projekty Európskej územnej spolupráce (EUS) môžu pomôcť rozvoju aj najmenej rozvinutým okresom (NRO) na Slovensku. Pre TASR to uviedol riaditeľ odboru programov nadnárodnej spolupráce Úradu vlády SR Michal Blaško.

Ide o projekty v prihraničných oblastiach v programoch cezhraničnej spolupráce. „Investície sú zamerané na prepojenie infraštruktúry, spoluprácu v oblasti vzdelávania či ochrany prírodných a kultúrnych pamiatok," spresnil Blaško.

Ako konkrétne príklady uviedol programy Interreg Poľsko – Slovensko (zapájajú sa napríklad okresy Kežmarok, Bardejov a Svidník), Interreg SR – Maďarsko (môžu sa zapojiť okresy Revúca, Rimavská Sobota, Košice-okolie, Trebišov) a ENI Cezhraničná spolupráca  Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina (môžu sa zapojiť okresy ako Vranov nad Topľou, Medzilaborce, Svidník).

Blaško doplnil, že v rámci Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) sa vyhlasujú výzvy, ktoré v kritériách na podávanie projektov zohľadňujú, či miesto realizácie projektu je v NRO, a tieto okresy sú zvýhodnené. "Podobne by sa v budúcnosti mohlo pristúpiť aj v rámci podpory z EÚS, napríklad zavedením pridelenia vyššieho bodového hodnotenia žiadostiam, ktoré sa budú týkať rozvoja NRO, vytvoriť mechanizmus vyššieho spolufinancovania takýchto projektov zo štátneho rozpočtu a znížiť spolufinancovanie zo strany prijímateľa podpory," priblížil Blaško.

Podľa neho však treba zintenzívniť informovanosť o možnostiach podpory z EÚS priamo v týchto okresoch i prenášať do týchto regiónov príklady dobrej praxe.