Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Protestujúci farmári chcú okamžité vyplatenie priamych platieb

Na snímke farmári pomalou jazdou v traktoroch protestovali pred regionálnou pobočkou Pôdohospodárskej platobnej agentúry, 19. februára 2024 v Trenčíne. Do protestu farmárov sa v Trenčíne zapojilo 20 malých farmárov so svojimi traktormi. Cieľom protestu je poukázať na problémy malých farmárov. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Najväčším problémom malých farmárov je nevyplatenie dotácií z Európskej únie, poukazujú tiež na nemožnosť prístupu k štátnej pôde.

Bratislava 19. februára (TASR) - Okamžité vyplatenie priamych platieb, najmä formou zálohových platieb, a úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov, to sú niektoré z hlavných požiadaviek farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov, ktorí v pondelok protestovali na viacerých miestach Slovenska. Na tlačovej konferencii pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v Bratislave to uviedol predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska Ján Jelen.

"Cieľom protestu je poukázať na kritickú situáciu farmárov na Slovensku," priblížil Jelen s tým, že farmárom hrozia existenčné problémy. "Farmári sa dostali do existenčných problémov. Boli nízke ceny výkupu komodít a ešte k tomu nedostali priame platby, na ktoré majú nárok," doplnil predseda združenia.



Farmári tiež žiadajú odbúrať administratívnu záťaž či odstrániť diskrimináciu pri prenájme pôdy Slovenského pozemkového fondu. Požadujú tiež zriadiť register užívacích vzťahov k pôde a pripraviť finančné nástroje na podporu farmárov prostredníctvom výhodnejších úverov. Protestami chcú tiež vybojovať zelenú naftu pre všetkých farmárov či zákaz bezcolného dovozu poľnohospodárskych komodít z krajín mimo Európskej únie.

"Vážim si každého poľnohospodára, či je malý alebo veľký, lebo každý tvorí hodnoty, na ktorých nám všetkým spoločne záleží. Rešpektujem aj to, že každý má právo vyjadriť svoj názor a má právo aj protestovať. S čím však nemôžem súhlasiť, je spôsob, ako sa zneužívajú problémy poľnohospodárov na politické účely. A to je príklad dnešného protestu," reagoval na protest farmárov v pondelok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Protest farmárov sa v pondelok uskutočnil na viacerých miestach Slovenska pred sídlami Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Podľa farmárov sa ho zúčastnilo vyše 300 účastníkov. Protesty sa konajú aj vo viacerých európskych mestách.

Podporu farmárom vyjadrila tiež Únia autodopravcov Slovenska (UNAS). K protestujúcim sa, naopak, nepridala Vidiecka platforma, podľa ktorej sa záujmy organizátorov protestov nezhodujú s prioritami platformy.



Vo štvrtok (22. 2.) ohlásila na celom Slovensku protest aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).



Protest farmárov v Žilinskom kraji bol bez narušenia verejného poriadku


Protest farmárov v pondelok v Žilinskom kraji sa uskutočnil bez narušenia verejného poriadku. Informovala o tom žilinská krajská polícia na sociálnej sieti.

Akcia si vyžiadala obmedzenia dopravy najmä na Orave a v Turci. Na Orave boli pre protest dopravné obmedzenia v okolí obce Liesek v okrese Tvrdošín, Námestova, Ružomberka, Kraľovian a Dolného Kubína. V Turci sa kolóna presúvala po trase Sklené - Turček - Kremnické Bane - Turček - Turčianske Teplice, Turčiansky Michal - Turček - Kremnické Bane - Turček - Sklené. Situáciu policajti monitorovali aj v Žiline.

Do protestu v Trenčíne sa zapojilo 20 malých farmárov


Do pondelkového protestu farmárov sa v Trenčíne zapojilo 20 malých farmárov so svojimi traktormi. Cieľom protestu je poukázať na problémy malých farmárov. Informoval o tom farmár z Čachtíc a koordinátor protestu Peter Sučanský.

"Chceme poukázať na to, že sme tu aj my. Že tu nie sú iba veľkí poľnohospodári, ktorí budú štrajkovať vo štvrtok a ktorí nás nechcú do štrajku. Toto je štrajk malých farmárov, vo štvrtok to bude štrajk miliardárov," zdôraznil Sučanský.



Najväčším problémom malých farmárov je nevyplatenie dotácií z Európskej únie, poukazujú tiež na nemožnosť prístupu k štátnej pôde. Chceli by podľa neho dostať šancu zúčastniť sa verejnej súťaže o pôdu neznámych vlastníkov.



Protestujúci farmári z rôznych častí Trenčianskeho kraja odštartovali svoju jazdu v trenčianskej časti Nozdrkovce, pokračovali po novom cestnom moste a Inoveckú a Soblahovskú ulicu na Námestie sv. Anny pred budovu Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Trasu absolvovali dvakrát. Polícia ešte pred protestom upozornila vodičov na možnosť zdržania v doprave.

Počas protestu malých farmárov v Trenčíne a jeho okolí nezaznamenala polícia žiadne narušenie verejného poriadku. TASR o tom informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Ingrid Krajčíková.

"V čase o 13.10 h bol traktorový protest farmárov, gazdov, poľnohospodárov a roľníkov ukončený bez narušenia verejného poriadku. Doprava bola riadená hliadkami polície, premávka bola s menšími dopravnými obmedzeniami," informovala hovorkyňa.

Protest farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov sa na väčšine územia Slovenska uskutoční v pondelok napoludnie pred sídlami Pôdohospodárskej platobnej agentúry. K protestnej aktivite, ktorú vyhlásilo Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov, sa pridáva Združenie mladých farmárov na Slovensku - ASYF, Iniciatíva poľnohospodárov, Spolok farmárov Slovenska a Združenie vlastníkov pôdy a rodinných fariem Slovenska.



Farmári ukončili blokádu cesty k hraničnému priechodu s Ukrajinou


Blokáda cesty k hraničnému priechodu vo Vyšnom Nemeckom je ukončená. Traktory uvoľnili cestu smerom z Ukrajiny na Slovensko. Pre TASR to potvrdila hraničná polícia aj protestujúci farmári.

Poľnohospodári zo Zemplína zablokovali traktormi prístupovú cestu od hraničného priechodu Vyšné Nemecké od 12.00 h. Blokáda trvala hodinu. Poľnohospodárske stroje sa následne z hraníc presunú do Michaloviec.