Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Protimonompolné úrady EÚ uskutočnili razie vo firmách v sektore vôní

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Európska komisia neuviedla mená týchto spoločností ani asociácie či štátov, v ktorých došlo k raziám.

Brusel 7. marca (TASR) - Protimonopolné regulačné úrady Európskej únie (EÚ) uskutočnili v utorok razie vo viacerých spoločnostiach a v asociácii v sektore vôní v niekoľkých krajinách bloku. Dôvodom sú obavy z možnej tajnej dohody pri dodávkach vôní a vonných prísad v rozpore s pravidlami EÚ o hospodárskej súťaži. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Európska komisia neuviedla mená týchto spoločností ani asociácie či štátov, v ktorých došlo k raziám. Uviedla len, že vône sa používajú pri výrobe spotrebiteľských produktov, ako sú výrobky pre domácnosť a osobnú starostlivosť.

"Komisia sa obáva, že spoločnosti a asociácia v odvetví vôní na celom svete mohli porušiť protimonopolné pravidlá EÚ, ktoré zakazujú kartely a reštriktívne obchodné praktiky," uvádza sa vo vyhlásení exekutívy EÚ.

Komisia, ktorá má na starosti dodržiavanie pravidiel hospodárskej súťaže, uviedla, že bola v kontakte s ministerstvom spravodlivosti USA a agentúrami pre hospodársku súťaž v Británii a Švajčiarsku, a že razie sa uskutočnili po konzultácii s nimi.

Dotknutým spoločnostiam hrozia pokuty až do výšky 10 % ich globálneho obratu za porušenie protimonopolných pravidiel EÚ.