Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad sleduje situáciu na energetických trhoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

PMÚ intenzívnejšie sleduje vývoj situácie na energetických trhoch a monitoruje správanie účastníkov trhu na území SR.

Bratislava 17. mája (TASR) – Protimonopolný úrad (PMÚ) apeluje na odoberateľov s vysokými cenami za dodávku elektriny, aby sa zaujímali o ponuky konkurenčných dodávateľov elektriny, ktorí pôsobia na území SR. PMÚ tak robí vzhľadom na klesajúce ceny elektriny na veľkoobchodnom trhu. V stredu o tom PMÚ informoval na svojej webovej stránke.

PMÚ intenzívnejšie sleduje vývoj situácie na energetických trhoch a monitoruje správanie účastníkov trhu na území SR. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) spolupracuje s PMÚ. Úrady spustili prieskum s cieľom získania informácií o stave súťaže v danom odvetví. ÚRSO identifikoval niektoré problémy na trhu.

Trh dodávky elektriny a plynu podľa ÚRSO indikuje známky nedostatočnej konkurencie medzi dodávateľmi, čo má negatívne dôsledky na odoberateľov a predstavuje tak možné riziká pre zdroje štátneho rozpočtu pri kompenzáciách. Pre regulovaných a neregulovaných odoberateľov to môže podľa úradu indikovať snahu niektorých dodávateľov o maximalizáciu kompenzácií zo štátneho rozpočtu napriek nižším nákladom na energie pre nových odoberateľov.

ÚRSO robil tiež prieskum cenníkov dodávateľov elektriny, porovnával cenníkové ceny s vývojom na veľkoobchodnom trhu s elektrinou. Úrad tak využil svoju kompetenciu, ktorá umožňuje sledovať trh s elektrinou, miery otvorenosti trhu s elektrinou, úrovne transparentnosti trhu s elektrinou, vyhodnocovanie dosiahnutej úrovne hospodárskej súťaže na trhu s elektrinou či vyhodnocovanie predpokladov na mimoriadnu reguláciu.

Následne po vyhodnotení údajov môže ÚRSO vykonať ďalšie kroky, napríklad v oblasti cenovej regulácie dodávky elektriny pre zraniteľných odoberateľov. Môže mať však aj vplyv na výkon prebiehajúcej krízovej regulácie a na spôsob výpočtu kompenzácií v podporných schémach v gescii Ministerstva hospodárstva (MH) SR.