Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad začal konanie pre stanice v Žilinskom kraji

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Konanie podľa zákona o ochrane hospodárskej súťaže začal z vlastného podnetu.

Žilina 27. februára (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR začal správne konanie vo veci možného zneužívania dominantného postavenia voči podnikateľovi, ktorý pôsobí v oblasti poskytovania služieb súvisiacich s užívaním autobusových staníc v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK). Konanie podľa zákona o ochrane hospodárskej súťaže začal z vlastného podnetu. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

"Správne konanie začal úrad v nadväznosti na vykonané prešetrovanie, v rámci ktorého získal informácie a podklady vyvolávajúce podozrenie, že predmetný podnikateľ by mohol uplatňovať voči autobusovým dopravcom neprimerane vysoký poplatok za používanie autobusovej stanice účtovaný za každý autobusový spoj," uviedla Oľšavská.

Podľa ustanovenia zákona úrad za porušenie zákazu zneužitia dominantného postavenia podľa nej uloží podnikateľovi pokutu do desať percent z celosvetového obratu podľa príslušného paragrafu zákona za predchádzajúce účtovné obdobie.

"Začatie správneho konania neznamená, že účastník konania porušil súťažné pravidlá a ani neprejudikuje závery, ku ktorým môže úrad dospieť v rozhodnutí vo veci samej," upozornila hovorkyňa PMÚ.