Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prudko rastúce ceny energií zvýšili obchodný schodok Španielska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vývoj zahraničného obchodu ovplyvnili vysoké ceny energií, ktoré spôsobili, že dovoz Španielska sa za deväť mesiacov roka zvýšil medziročne o 40 % na 340,11 miliardy eur.

Madrid 17. novembra (TASR) - Rastúce ceny energií zvýšili obchodný schodok Španielska za deväť mesiacov tohto roka na štvornásobok v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021. Uviedlo to vo štvrtok španielske ministerstvo priemyslu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako ministerstvo uviedlo v pravidelnej mesačnej správe, obchodný schodok Španielska dosiahol od januára do konca septembra 53,44 miliardy eur. V rovnakom období roka 2021 predstavoval 13,27 miliardy eur. Deficit bol zároveň dvojnásobne vyšší než za celý minulý rok.

Vývoj zahraničného obchodu ovplyvnili vysoké ceny energií, ktoré spôsobili, že dovoz Španielska sa za deväť mesiacov roka zvýšil medziročne o 40 % na 340,11 miliardy eur. Aj export síce rástol, avšak výrazne slabším tempom. Dosiahol 286,67 miliardy eur, čo medziročne predstavuje rast o 25 %.

Španielsko je podobne ako mnohé iné európske krajiny závislé od dovozu ropy a plynu. Ceny týchto komodít však po invázii Ruska na Ukrajinu, sankciách západných štátov voči Rusku a odvetných krokoch Moskvy prudko vzrástli. Ceny energetických produktov sa za sledované obdobie zvýšili medziročne o 69 %, dodalo ministerstvo priemyslu. Bez započítania obchodu s energiami dosiahol obchodný deficit Španielska za deväť mesiacov 13,38 miliardy eur.