Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Prvá fáza obchodnej dohody medzi USA a Čínou stále platí

Čínska vlajka, ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Čínski predstavitelia trvajú na tom, že majú v úmysle dodržať dohodu.

Washington 23. júna (TASR) - Prvá fáza obchodnej dohody medzi USA a Čínou stále platí. Vyhlásil to americký prezident Donald Trump v reakcii na slová jeho poradcu Petra Navarra, že „je po nej“, ktoré vyvolali zmätok na trhoch a spôsobili dočasný pokles akcií.

„Obchodná dohoda s Čínou je úplne nedotknutá. Dúfajme, že budú naďalej dodržiavať podmienky dohody,“ uviedol Trump neskoro večer v pondelok (22. 6.) na sociálnej sieti Twitter.

„Je koniec. Áno,“ povedal totiž Navarro na dlhú otázku moderátorky televízie Fox News Marthy MacCallumovej o aktuálnosti prvej fázy obchodnej dohody.

Americké akcie aj čínska mena jüan začali následne strmo klesať, pretože jeho slová vyvolali obavy, že dohoda podpísaná v januári, ktorá pozastavila obchodný spor medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami, je ohrozená. Navarro neskôr uviedol, že jeho slová „boli divoko vytrhnuté z kontextu“.

Reakcia trhu a rýchla reakcia zo strany Trumpa signalizujú citlivosť v súvislosti s obchodnou dohodou v čase, keď globálnu ekonomiku zrazila na kolená pandémia nového koronavírusu a narastajú obavy zo zhoršenia vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom pre pandémiu, porušovanie ľudských práv v Hongkongu a technológie.

Čínski predstavitelia trvajú na tom, že majú v úmysle dodržať dohodu, čo znamená zvýšenie dovozu z USA o 200 miliárd USD (178,36 miliardy eur) počas dvoch rokov. Hospodársky pokles spôsobený novým koronavírusom však vyvolal pochybnosti o dosiahnutí týchto cieľov, hoci USA naznačili určitú flexibilitu.

Navarro nemá rozhodujúce slovo, pokiaľ ide o budúcnosť obchodnej dohody. Architekt dohody, americký obchodný zástupca Robert Lighthizer, minulý týždeň uviedol, že prvá fáza dohody je „vynútiteľná“ a je presvedčený, že Čína splní svoje záväzky v oblasti nákupu amerických produktov, aj keď jej ekonomiku oslabil nový koronavírus.

Čínske ministerstvá zahraničných vecí a obchodu zatiaľ nereagovali na žiadosť o vyjadrenie sa k Navarrovým slovám vo Fox News.

Trumpova administratíva bola mimoriadne kritická voči Číne a jej reakcii na nový koronavírus. Prezident Trump opakovane obvinil Čínu zo vzniku pandémie, čo vyvolalo otázniky o budúcej spolupráci oboch krajín v oblastiach, ako je obchod.