Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prvýkrát sa svetlé plzenské pivo uvarilo pred 170 rokmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

O výraz plzenské pivo - Pilsen, Pilsener, Pilsner či Pils - sa začali zaujímať zahraničné pivovary už skoro po založení Mešťanského pivovaru v Plzni v roku 1842.

Plzeň/Bratislava 5. októbra (TASR) - Prvé novodobé priezračné pivo zlatej farby uvaril 5. októbra 1842 pred 170 rokmi v českej Plzni Josef Groll z nemeckého Bavorska.

Skombinoval bavorský spôsob spodného kvasenia s miestnymi zložkami – svetlým sladom, mäkkou vodou a žateckým chmeľom. Pivári ho po prvýkrát ochutnali 11. novembra 1842 na Martinských trhoch a boli vraj nadšení.

Josef Groll pochádzal z bavorskej obce Vilshofen an der Donau, kde sa 21. augusta 1813 narodil. Vyučil sa v rodinnom pivovare u svojho otca, potom nadobúdal skúsenosti v pivovaroch v Mníchove a vo Viedni. Podľa všetkého bol šikovný a otvorený moderným technológiám, ale spomína sa aj jeho tvrdohlavosť, hrubosť a nízka sebakontrola.

Mešťania v Plzni sa v tom čase rozhodli vystavať moderný pivovar. Staviteľ Martin Stelzer bol okrem stavby poverený aj vyhľadať človeka, ktorý by varil tmavé pivo podľa bavorského spôsobu. Stelzer sa na cestách náhodne stretol s mladým sládkom Grollom, ktorý naňho urobil dobrý dojem a odporučil ho plzenským mešťanostom. K dohode najskôr nedošlo, Groll mal vysoké finančné nároky. V tiesni pred dokončením pivovaru však mešťanostovia ustúpili a spravili dobre.

V prvej várke vtedy 29-ročný Groll zrejme úspešne experimentoval. Podľa všetkého zámerne zmenil technologický postup a použil aj kvasnice z Vilshofenu, ktoré používali v pivovare jeho otca. Priezračné svetlé pivo s čiapočkou hustej peny, ktoré z toho vzišlo, sa tešilo v Plzni a na okolí obľube. Svetová sláva piva Pilsner Urquell pretrvala dodnes.

Zmluva s plzenským pivovarom vypršala Grollovi o tri roky. Nie je známe, prečo nedošlo k ďalšej spolupráci. Po návrate do rodnej obce varil Groll pivo pod názvom Vilshofen Pils podľa svojej novej metódy. Smrť ho dostihla za stolom štamgastov v pivárni 22. októbra 1887. Dožil sa 74 rokov.

Foto: pilsner-urquell.cz
O výraz plzenské pivo - Pilsen, Pilsener, Pilsner či Pils - sa začali zaujímať zahraničné pivovary už skoro po založení Mešťanského pivovaru v Plzni v roku 1842. Dôvod bol jednoduchý. Mok Mešťanského pivovaru oplýval stabilnou kvalitou a dovtedy nevídane stálym chuťovým charakterom. Vtedajší konkurenti sa snažili nielen o napodobnenie novej plzenskej technológie spodného kvasenia, ale snažili sa parazitovať i na rýchlo získanej povesti plzenského piva. Pivovar si bránil svoje pivo v mnohých právnych sporoch.

Kurióznym sporom medzi najznámejším českým pivovarom a občianskym združením Za poctivú plzenskú dvanástku sa začal v roku 2011 zaoberať súd v Plzni. Spor dospel k mimosúdnej dohode, podľa ktorej združenie uznalo, že Plzeňský Prazdroj označuje pivo Pilsner Urquell v súlade s právnymi predpismi. Podľa pivovaru sa kvalita a chuťový profil ležiaku Pilsner Urquell nikdy nezmenili, nezmenila sa ani receptúra a varné postupy.

zdroje: www.pivovary.info, www.foodreference.com, http://ekonomika.idnes.cz