Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

PS chce rozšírenie príspevku na bývanie pre nízkopríjmové domácnosti

Na archívnej snímke poslanec NR SR Tomáš Valášek. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrh predložil na februárovú schôdzu parlamentu poslanec a podpredseda PS Tomáš Valášek.

Bratislava 16. januára (TASR) - Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) opätovne navrhuje zákon o rozšírení príspevku na bývanie pre nízkopríjmové domácnosti v SR. Príspevok by mohlo čerpať 490.000 ľudí a dorovnával by zdokladované náklady na bývanie, ak prevyšujú 30 % príjmu domácnosti. Návrh predložil na februárovú schôdzu parlamentu poslanec a podpredseda PS Tomáš Valášek. Informovalo o tom hnutie.

"Išlo by o pomoc adresnú a zastropenú hornou hranicou nákladov, aby sme predišli rôznym špekuláciám a plošnému rozdávaniu peňazí," uviedol odborník na sociálne politiky PS Tomáš Hellebrandt. Podľa hnutia sú súčasné možnosti poberania príspevku veľmi obmedzené a väčšina domácností na hranici chudoby naň nemá nárok, hoci bývanie predstavuje priveľkú položku v ich rozpočte. Návrh na základe slov hnutia vychádza z príkladov iných európskych krajín.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR reagovalo, že rezort práce má pripravený vlastný návrh zákona o príspevku na bývanie, ktorým by sa zaviedol tento príspevok ako samostatná sociálna dávka a vyňal by sa tak zo systému pomoci v hmotnej núdzi. Prijatím takéhoto zákona by sa rozšíril okruh oprávnených osôb na príspevok na bývanie aj na domácnosti, ktoré nie sú v hmotnej núdzi. Samotné prijatie právnej úpravy však závisí aj od možností štátneho rozpočtu.