Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PS: Pomoc pre ľudí musí byť rýchlejšia a jednoduchšia

Irena Bihariová, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Spôsob, akým vláda kompenzovala ľudí v prvej vlne, sa ukázal byť vrcholne nefunkčný, myslí si Bihariová.

Bratislava 14. októbra (TASR) - V stredu predstavená "Prvá pomoc+" musí byť rýchlejšia a jednoduchšia, vláda sa nepoučila z prvej vlny. Myslí si to predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová a europoslanec z tejto strany Michal Šimečka.

"Spôsob, akým vláda kompenzovala ľudí v prvej vlne, sa ukázal byť vrcholne nefunkčný. Opatrenia pre druhú vlnu, žiaľ, nasledujú rovnakú cestu. Vláda musí ľuďom pomôcť oveľa jednoduchšie a rýchlejšie," myslí si Bihariová.

Šimečka zase kritizuje rétoriku ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). "Vláda podľa ministra všetko vynásobila 1,5-krát. Keď sa však k pomoci pre jej pomalosť a zložitosť neviete dostať, nijak vám nepomôže, že jej teoreticky máte nárok o 50 % viac," poznamenal Šimečka.

Podľa mimoparlamentného hnutia vláda vôbec nepochopila, že popri objeme financií je hlavným problémom spôsob, akým tieto peniaze dostať k ľuďom. Práve v tom podľa predstaviteľov PS zlyhala vláda na jar, a rovnaký problém hrozí aj pri druhej vlne pandémie nového koronavírusu, keď sú však finančné rezervy všetkých ohrozených už dávno vyčerpané.

"Potrebujeme priame kompenzačné platby, ktoré štát proaktívne poskytne postihnutým zamestnávateľom a zamestnancom. Namiesto toho budú musieť ľudia opäť komplikovane vypočítavať a dokazovať po úradoch, že na pomoc majú nárok," uzavrel Šimečka.