Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

PSA Peugeot Citroën prijme 300 ľudí medzi kmeňových zamestnancov

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Stojí za tým výrazný rast objednávok v prvom polroku 2015, pozitívny odhad objednávok pre druhý polrok, ako aj oznámenie investície do nového modelu pre Trnavu.

Trnava 12. júna (TASR) - Automobilka PSA Peugeot Citroën Slovakia v Trnave sa rozhodla prijať do kmeňového stavu 300 doterajších agentúrnych zamestnancov. Stojí za tým výrazný rast objednávok v prvom polroku 2015, pozitívny odhad objednávok pre druhý polrok, ako aj oznámenie investície do nového modelu pre Trnavu. To vytvára potenciál rozvoja zamestnanosti a pokračovania výroby áut v troch pracovných zmenách aj v nasledujúcich rokoch.

„Ide o vyjadrenie dôvery v našu budúcnosť, napriek zatiaľ neukončenému kolektívnemu vyjednávaniu,“ povedal generálny riaditeľ automobilky v Trnave Remi Girardon.

Prechod zamestnancov do kmeňového stavu bude podľa hovorcu závodu Petra Šveca prebiehať od júla do októbra tohto roku. Ponuku zmluvy na dobu neurčitú dostane 200 nových kmeňových zamestnancov, ďalších 100 nových kmeňových zamestnancov bude mať zmluvu na dobu určitú.

Pre doterajších agentúrnych zamestnancov to bude, ako dodal Švec, znamenať stabilné zamestnanie, nové možnosti pre rozvoj ich pracovnej kariéry a využívania širokej množiny benefitov automobilky. „Medzi najatraktívnejšie patrí príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie, kde uhrádza dve tretiny sumy, bezplatné životné poistenie, možnosť výhodného zakúpenia alebo prenájmu vozidiel značiek Peugeot a Citroën. Patrí tam aj systém zbierania bodov do aplikácie Moje benefity, kde ich môže vymeniť za aktivity spojené s relaxom, a to vo výške 17 eur mesačne, ďalej odmeny k pracovnému jubileu, rôzne druhy sociálnych výpomoci, školenia a tréningy nad rámec zákona, ale medzi iným aj pracovné voľno navyše,“ uviedol hovorca. Závod podporuje aj tvorivé aktivity zamestnancov cez mikroprojekty.

Odborová organizácia víta informáciu o zamestnaní agentúrnych pracovníkov. Podpredseda ZO OZ KOVO PCAS Marek Vítek povedal, že je to dobrý krok, nakoľko počet agentúrnych zamestnancov v závode je vysoký. "Verím, že sa nájde dostatok týchto pracovníkov. V našom závode nie sú ani ako agentúrni ukrátení, niektorým môže táto poloha vyhovovať," uviedol Vítek.

Automobilka v Trnave stabilne vytvára takmer 3500 priamych pracovných postov a s nepriamymi pracovnými pozíciami prostredníctvom svojich dodávateľov dáva prácu celkom takmer 10.000 ľuďom. Technologicky je jednou z najnovších v rámci skupiny PSA Peugeot Citroën. Celková investícia koncernu na Slovensku už presiahla miliardu eur. V Trnave aktuálne vyrába Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso. V apríli tohto roka oznámila ďalšiu investíciu vo výške 80 miliónov eur do nového modelu Citroën, ktorého produkcia sa začne najneskôr do dvoch rokov exkluzívne len na Slovensku.