Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prievidzské tepelné hospodárstvo začalo s výstavbou zdroja tepla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

PTH postupuje pri budovaní nových zdrojov podľa harmonogramu.

Prievidza 2. júla (TASR) - Prievidzský dodávateľ a distribútor tepla začal s výstavbou nového zdroja tepla pre Prievidzu. Spoločnosť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) zároveň pokračuje v prípravách na zabezpečenie budúceho vykurovania Novák a Zemianskych Kostolian.

PTH postupuje pri budovaní nových zdrojov podľa harmonogramu, vylúčiť sa však nedajú prípadné komplikácie do budúcnosti, skonštatoval predseda predstavenstva PTH Rastislav Januščák.

Distribútor v tomto období začal s výstavbou zdroja pre Prievidzu, ktorý sa skladá z viacerých častí. "Jednou z prioritných častí je výstavba špičkovacieho zdroja, ktorý má vykrývať hlavné zimné špičky, ide o plynovú kotolňu na Priemyselnej ulici. Tu je podpísaný kontrakt s dodávateľom a začalo sa s výstavbou," načrtol Januščák s tým, že to isté platí i pre prívod plynu.

Prívod plynu by mal podľa neho dodávateľ dokončiť do konca tohto roka, špičkovaciu kotolňu v marci budúceho roka, so skúšobnou prevádzkou chce firma začať v júni budúceho roka.

Spoločnosť v súčasnosti vyberá cez verejné obstarávanie dodávateľa na tepelný privádzač z bane Cigeľ do Prievidze, ide o šesť kilometrov potrubí, ktorých výmenu chce firma financovať z fondov Európskej únie, ozrejmil Januščák. Avizoval, že po úspešne ukončenej súťaži by mal dodávateľ začať s prácami v auguste tohto roka a dokončiť ich v septembri budúceho roka.

Firma pokračuje i v dodávkach technológií na baňu Cigeľ, cez súťaž vyberá dodávateľa solárnych panelov. "Na kogeneračnú jednotku máme predloženú žiadosť o eurofondy, dobieha výber dodávateľa. Od septembra by sme mali začať s výstavbou," doplnil Januščák.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - František Iván

Pre Nováky už podľa neho distribútor vysúťažil dodávateľa na biomasovú kotolňu v priestoroch Laskára, s výstavbou začne ešte v júni a dokončí ju o 13 mesiacov. "V prípade Zemianskych Kostolian po získaní stavebného povolenia okamžite začneme súťaž na dodávateľa technológie," vysvetlil.

Náklady na výstavbu zdroja pre Prievidzu odhadol Januščák na 18,5 milióna eur až 19 miliónov eur, Nováky na 11 miliónov eur a Zemianske Kostoľany na jeden milión eur. Spoločnosť bude investíciu financovať z úveru vo výške 28 miliónov eur. Časť vo výške 12 miliónov eur je viazaná na čerpanie eurofondov.

Nové zdroje zabezpečí distribútor v nadväznosti na ukončenie ťažby a výroby tepla z domáceho uhlia po roku 2023. Mesto Nováky plánuje vykurovať biomasou a banskými vodami, Prievidzu kombináciou obnoviteľných zdrojov energie a plynu a obec Zemianske Kostoľany prostredníctvom súčasnej kotolne. Väčšinovým akcionárom s 51-percentným podielom v spoločnosti je mesto Prievidza, menšinovým sú Hornonitrianske bane Prievidza.

Informáciu o prípravách nového zdroja vzali na vedomie na svojom rokovaní tento týždeň prievidzskí mestskí poslanci.