Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Puci: Minister J. Mičovský by mal okamžite odvolať šéfa PPA J. Jánoša

Na archívnej snímke poslanec NR SR Róbert Puci. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aj po treťom výberovom konaní zostáva generálnym riaditeľom PPA Jaroslav Jánoš, ktorý je vo vážnom konflikte záujmov a nespĺňa ani základné kritériá výberového konania, tvrdí poslanec NR SR.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽANO) by mal okamžite odvolať z funkcie generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jaroslava Jánoša. Uviedol to na brífingu nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentnej strany Hlas-SD Róbert Puci. Jánoš je podľa neho "v obrovskom konflikte záujmov".

"Divadlo, ktoré pri výberovom konaní na šéfa PPA predviedol verejnosti a novinárom minister Mičovský za peniaze daňových poplatníkov, je naozaj šokujúce. Aj po treťom výberovom konaní zostáva generálnym riaditeľom PPA Jaroslav Jánoš, ktorý je vo vážnom konflikte záujmov a nespĺňa ani základné kritériá výberového konania," priblížil Puci.

Poznamenal, že výkonným riaditeľom PPA sa má stať brat Ľubomíra Bullu, spoluorganizátora farmárskych protestov, Marián Bulla. "Ako vidieť, Ján Mičovský tvrdo presadzuje vo funkciách 'svojich ľudí', povedal poslanec.

Puci pripomenul, že minister Mičovský vymenoval Jaroslava Jánoša do funkcie šéfa PPA bez výberového konania v decembri 2020, podľa vlastných slov na "dva-tri týždne".

Okrem toho, že Jánoš nespĺňa ani základne profesijné, manažérske či jazykové predpoklady na túto funkciu, je podľa Puciho aj vo vážnom konflikte záujmov. Jeho firma je podľa neho totiž poberateľom poľnohospodárskych podpôr z PPA. Bola tiež pokutovaná za neoprávnené čerpanie dotácií, zavádzala a chcela podporu na 11-násobne väčšiu rozlohu obhospodarovanej pôdy oproti skutočnosti, na čo prišla kontrola PPA.

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jaroslav Jánoš
Foto: TASR - Pavol Zachar


Puci upozornil, že pokutu 32.000 eur Jánoš pritom stále nezaplatil a hrozí, že z pozície šéfa PPA sa ju bude snažiť zrušiť. Jánošove závažné konflikty záujmov a ovplyvňovanie zamestnancov PPA v prospech prípadov jeho straníkov zo strany Máme toho dosť už podľa Puciho slov opísali aj viaceré médiá.

"Minister Ján Mičovský sa dopustil neoprávneného použitia verejných financií. Zákon o PPA totiž nepozná výberové konanie a šéf PPA je priamo menovaný ministrom. Štátny orgán nemôže realizovať veci nad rámec zákona, to môže iba občan. Všetky náklady na 'tri výberové konania' sú nehospodárnym a nezákonným vynakladaním peňazí daňových poplatníkov. Hlas-SD preto podá žiadosť o mimoriadnu kontrolu vo veci Mičovského troch výberových konaní na šéfa PPA na Najvyšší kontrolný úrad SR," oznámil Puci.

Mičovský podľa Puciho taktiež klame, že víťazom fingovaného výberového konania bol Marián Bulla. Komisia totiž vybrala dvoch kandidátov s rovnakou prioritou. Zároveň minister nemá právomoc vymenovať výkonného riaditeľa PPA. Toho menuje výhradne generálny riaditeľ PPA, ktorý má právomoci generálneho tajomníka služobného úradu.

"Strana Hlas-SD vyzýva Jána Mičovského, aby okamžite odvolal Jaroslava Jánoša, ktorý je v obrovskom konflikte záujmov z funkcie. Jeho pôsobenie ohrozuje vyplácanie podpôr slovenským poľnohospodárom, ktoré môže Európska komisia už čoskoro pozastaviť," dodal Puci.