Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Putin telefonoval s Bolsonarom, prisľúbil mu dodávky hnojív

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Putin zároveň potvrdil, že chce "dôsledne posilňovať strategické partnerstvo" medzi Ruskom a Brazíliou v oblasti energetiky a poľnohospodárstva.

Moskva 27. júna (TASR) - Rusko si splní svoje záväzky voči Brazílii ohľadne dodávok umelých hnojív. Ruský prezident prezident Vladimir Putin to v pondelok povedal v telefonáte svojmu brazílskemu kolegovi Jairovi Bolsonarovi. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Telefonát sa uskutočnil v čase, keď problémy s vývozom obilia a hnojív z Ruska a Ukrajiny vyvolávajú po celom svete obavy z nedostatku potravín. Putin počas telefonátu zopakoval, že Západ by mal zrušiť sankcie uvalené na jeho krajinu a umožniť jej tak vyvážať hnojivá i potraviny.

Putin zároveň potvrdil, že chce "dôsledne posilňovať strategické partnerstvo" medzi Ruskom a Brazíliou v oblasti energetiky a poľnohospodárstva.

Brazília preberie 1. júla predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN, pripomína DPA.

Vývoz obilia a ďalších potravinárskych komodít z ukrajinských čiernomorských prístavov sa zastavil v dôsledku ruského vpádu na Ukrajinu. Obilie nie je možné vyvážať, keďže ukrajinské prístavy sú pre obavy z ruských útokov zamínované a súčasne blokované ruskými námornými silami.

Moskva popiera, že by bránila plavbe nákladných lodí s ukrajinským obilím, a zo súčasnej potravinovej krízy viní Ukrajinu a západné sankcie voči Rusku.

Medzinárodné spoločenstvo už niekoľko týždňov žiada Rusko, aby umožnilo vývoz obilia z blokovaných ukrajinských prístavov. OSN upozornila, že v dôsledku týchto udalostí môže vypuknúť najhorší hladomor za uplynulé desaťročia.