Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Putin vyzval na zvýšenie dôchodkov nad mieru inflácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Centrálna banka očakáva, že inflácia sa do konca tohto roka spomalí na 4 až 4,5 %.

Moskva 12. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyzval na zvýšenie dôchodkov v tomto roku o 8,6 %, čo je mierne nad odhadovanou vlaňajšou mierou inflácie, ktorá sa pohybuje blízko šesťročných maxím. To povedie k zvýšeniu výdavkov štátu na sociálne zabezpečenie

Vlani pred parlamentnými voľbami nariadil Putin jednorazové sociálne platby a zvýšenie miezd vo verejnom sektore v hodnote najmenej 500 miliárd rubľov (5,89 miliardy eur), čo môže podľa analytikov ďalej tlačiť infláciu smerom nahor.

Podľa predbežných údajov sa medziročné tempo rastu inflácie v Rusku vlani zrýchlilo na 8,4 %. To by bolo najviac od roku 2016, a viac ako dvojnásobne nad cieľom centrálnej banky na úrovni 4 %, čo ju núti sprísniť menovú politiku.
Na snímke ruský prezident Vladimír Putin, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Rastúce spotrebiteľské ceny zasahujú životnú úroveň obyvateľov Ruska, ktorým Putin už roky sľubuje zvýšenie reálnych disponibilných príjmov. Minulý rok vyzval prezident na preventívne opatrenia, aby sa neroztočila inflačná špirála. V stredu vyzval na zvýšenie dôchodkov o 8,6 %, mierne nad predbežnou vlaňajšou infláciou.

"Predtým prijaté rozhodnutia nepokryjú výdavky ľudí v dôsledku zrýchlenej inflácie v minulom roku," povedal Putin na zasadnutí vlády. "Takže navrhujem zvýšiť dôchodky o niečo viac, ako je inflácia."

Centrálna banka očakáva, že inflácia sa do konca tohto roka spomalí na 4 až 4,5 %. V priebehu minulého roka zvýšila svoju referenčnú úrokovú sadzbu na 8,5 % zo 4,25 % a uviedla, že v nasledujúcich mesiacoch môže dôjsť k ďalšiemu zvýšeniu sadzieb.

(1 EUR = 84,8663 RUB)