Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Putin: Západ vyvolal globálnu hospodársku krízu, Rusko sankcie zvláda

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ako dôkaz Putin prezentoval vývoj ruského rubľa, ktorého kurz v poslednom období rastie.

Moskva 12. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že uvalením sankcií na Rusko za konflikt na Ukrajine vyvolal Západ globálnu hospodársku krízu a vlnu zničujúcej inflácie. Jeho krajina však sankcie zvláda. Informovala o tom agentúra Reuters.

Západné štáty po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, uvalili na Ruskú federáciu rozsiahle sankcie, ktoré zasiahli prakticky všetky oblasti ekonomiky. Úsilie sankciami Moskvu oslabiť a zabrániť tak pokračovaniu vojny však komplikuje situáciu globálnej ekonomike, keďže Rusko je jedným z najväčších producentov energií, ako aj agrokomodít.

Podľa Putina práve sankcie Západu spôsobujú globálnu krízu, ktorá tvrdo zasiahne Európsku úniu a v niektorých najchudobnejších krajinách sveta povedie k hladomoru. "Vina za tento stav leží výhradne na pleciach predstaviteľov západných krajín, ktorí sú pripravení obetovať zvyšok sveta, len aby si udržali globálnu dominanciu," uviedol ruský prezident na zasadnutí vlády k ekonomike. Ako však dodal, Rusko tento tlak (Západu) zvláda.

Ako dôkaz Putin prezentoval vývoj ruského rubľa, ktorého kurz v poslednom období rastie. Ruská mena sa posilnila aj vo štvrtok. Dosiahla 65 rubľov za dolár, čo je najvyšší kurz meny od začiatku roka 2020. Rubeľ je však podporovaný umelo prostredníctvom kapitálových kontrol.

Putin zároveň dodal, že Rusko, jeden z najväčších vývozcov pšenice, by mohlo tento rok zaznamenať rekordné úrody. Ministrom okrem toho povedal, že plánuje prediskutovať kroky potrebné na stabilný rozvoj ekonomiky a na zvýšenie reálnych príjmov. Miera inflácie totiž smeruje k najvyššej úrovni od roku 1999.

S tým, že ruská ekonomika tlakom západných sankcií odoláva, súhlasil aj minister hospodárstva Maxim Rešetnikov. Ako dodal, situácia na trhu práce je stabilná a rast spotrebiteľských cien sa začína spomaľovať.

Ruská ekonomika však podľa najnovších odhadov ministerstva hospodárstva smeruje tento rok k poklesu o viac než 12 %. Ak sa odhad potvrdí, bude to najprudší pokles hospodárstva od prvých rokov po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.