Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

R. Fico podporí škrty v rozpočte EÚ, ale musí ísť o všetky politiky

Robert Fico Foto: TASR/AP

SR bude najmenej do roku 2020 stále z fondov EÚ viac finančných prostriedkov poberať, ako do rozpočtu prispievať.

Bratislava 4. júla (TASR) - Premiér Robert Fico je v rámci šetrenia pripravený podporiť škrty v rozpočte Európskej únie (EÚ). Musí však ísť o rovnomerné zníženie vo financovaní všetkých politík, ktoré spoločenstvo v súčasnosti financuje. "A nie iba na úkor odstraňovania regionálnych rozdielov, teda kohézie," povedal dnes slovenský premiér na 3. Nemecko-slovenskom hospodárskom rozhovore v Bratislave.

SR bude najmenej do roku 2020 stále z fondov EÚ viac finančných prostriedkov poberať, ako do rozpočtu prispievať. Podľa Fica by mohla krajina v rokoch 2014 až 2020 z európskych fondov dostať asi 14 miliárd eur, predovšetkým kohézneho charakteru.

Peniaze, ktoré na Slovensko prídu v nasledujúcich rokoch, by však nemali byť rozdeľované len úradníkmi na ministerstve, kde je centrálna koordinačná jednotka. Rozhodnutie v tomto smere už prijala vláda SR. "Vytvárame osobitnú radu vlády, kde budú zúčastnení všetci sociálni partneri a kde spoločne povieme, aké sú priority na použitie týchto finančných zdrojov, koľko operačných programov bude postavených," vyhlásil Fico, ktorý chce menej než 11 programov, pretože ich vysoký počet spôsobuje ťažkosti.

Premiér víta zámer Európskej rady (ER), ktorá chce do prerozdeľovania fondov v rámci jednotlivých krajín zaviesť viac pružnosti. Prostriedky tak bude možné presúvať medzi jednotlivými oblasťami podľa toho, kde budú viac potrebné. "Aj toto je dôvod, pre ktorý tvrdíme, že Slovensko musí byť súčasťou integračných rozhovorov a musí byť súčasťou jadra," konštatoval Fico.