Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

R. Habeck: Nemecko je za embargo na ruskú ropu aj bez Maďarska

Na snímke nemecký minister hospodárstva Robert Habeck počas panelovej diskusie na výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Hlavnou témou tohtoročného WEF je vzhľadom na ostatné udalosti vývoj na Ukrajine, ktorú 24. februára napadlo Rusko.

Berlín/Davos 23. mája (TASR) - Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck je sklamaný z toho, že Európskej únii sa doteraz nepodarilo dohodnúť na uvalení embarga na ruskú ropu a ako dodal, Nemecko je ochotné rokovať o takomto kroku aj bez Maďarska, ak to má celý proces urýchliť. Budapešť je najväčším kritikom plánovaného zákazu dovozu ropy z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ak by predsedníčka Európskej komisie oznámila, že k zákazu dovozu ropy z Ruska pristúpi 26 krajín EÚ, teda bez Maďarska, takéto riešenie by som určite podporil. Zatiaľ som však takýto návrh nezaznamenal," povedal Habeck pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk pred začatím rokovaní s politickými lídrami a priemyselníkmi na výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose.

WEF sa vo švajčiarskom horskom stredisku koná netradične v máji. Každoročné stretnutie svetovej politickej a podnikateľskej elity v Davose sa zvyčajne koná v januári, tento rok ho však pre obavy z koronavírusového variantu omikron presunuli na 22. až 26. mája.

Hlavnou témou tohtoročného WEF je vzhľadom na ostatné udalosti vývoj na Ukrajine, ktorú 24. februára napadlo Rusko. V dôsledku toho sa na tohtoročnom podujatí vôbec nezúčastňujú ruskí politici, podnikatelia či akademici.

Okrem krízy na Ukrajine ďalšími témami v rámci WEF bude zotavovanie ekonomiky po pandémii nového koronavírusu, riešenie klimatickej zmeny, budúcnosť pracovného trhu, akcionársky kapitalizmus či využívanie nových technológií.