Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

R. Habeck: Nemecko nebude blokovať embargo EÚ na ruskú ropu

Na archívnej snímke z 11. apríla 2022 nemecký minister hospodárstva Robert Habeck počas vyhlásenia v Berlíne. Foto: TASR/DPA

Podľa Habecka existujú "iné možnosti", o ktorých diskutujú západní spojenci, ako poškodiť Rusko, aby zastavilo vojnu. Tieto alternatívne opatrenia však nekonkretizoval.

Berlín 29. apríla (TASR) - Nemecko nebude blokovať embargo Európskej únie (EÚ) na ruskú ropu, uviedol spolkový minister hospodárstva a vicekancelár Robert Habeck. Vyjadril však skepticizmus, či je to efektívny spôsob zvýšenia tlaku na Rusko, ktoré naďalej vedie vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Habeck varoval, že zastavenie dovozu ruskej ropy by spôsobilo najväčšej európskej ekonomike vážne problémy, "ale už by to pre nás neznamenalo národnú katastrofu". V rozhovore pre televíziu ZDF dodal, že Nemecko urobilo výrazný pokrok, pokiaľ ide o zníženie závislosti od ruskej ropy. "Môžeme sa pripojiť k embargu, keď na to príde. Nemecko mu nestojí v ceste."

Podiel dovozu z Ruska na nemeckom importe ropy padol na 12 % z približne 35 % pred ruskou inváziou na Ukrajinu, uviedol tento týždeň Habeck počas svojej návštevy Varšavy.

Habeck však v rozhovore pre ZDF jasne vyjadril svoje pochybnosti o účinnosti ropného embarga. Takéto opatrenia môžu byť podľa neho kontraproduktívne, keďže Rusko môže ropu dodávať iným krajinám za ešte vyššie ceny. Ruský prezident Vladimir Putin sa tiež môže snažiť získať podporu od iných krajín výmenou za lacnejšiu ropu.

Podľa Habecka existujú "iné možnosti", o ktorých diskutujú západní spojenci, ako poškodiť Rusko, aby zastavilo vojnu. Tieto alternatívne opatrenia však nekonkretizoval.