Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

R. Raši: Regionálny príspevok je potrebný na podporu firiem na východe

Richard Raši, archívna foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom regionálneho príspevku je podporiť rozvoj slovenských miest a obcí.

Trebišov 14. januára (TASR) – Firmy a stredné školy v Trebišovskom okrese, ktorých projekty získali regionálny príspevok z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, navštívil v utorok na kontrolnom dni vicepremiér Richard Raši (Smer-SD). Cieľom regionálneho príspevku je podporiť rozvoj slovenských miest a obcí.

Ako prvú navštívil vicepremiér firmu Noxwel v obci Vojčice, v ktorej pracuje osem interných a sedem externých zamestnancov. Firma sa zameriava na výrobu oceľových konštrukcií, tlakových nádob a dopravníkov. Úrad vicepremiéra informoval, že na svoj projekt dostala regionálny príspevok 102.000 eur, za ktorý kúpila CNC ohraňovací lis na ohýbanie a tvarovanie plechov, pričom sa s jeho pomocou vytvoria tri pracovné miesta.

"Poskytovanie regionálneho príspevku malým firmám na východe Slovenska vnímam ako veľmi potrebné, pretože sú to často spoločnosti, ktorých práca má zmysel, no chýbajú im financie na potrebné vybavenie či inovovanie procesov. Regionálny príspevok okrem toho zvyšuje počty pracovných miest a v neposlednom rade skvalitňuje život ľuďom v regiónoch," povedal Raši. Dodal, že nový prístroj jediný v okrese a pomôže tak viacerým firmám a ich klientom.

Ďalšími podporenými firmami, ktorých projekty Raši skontroloval, sú spoločnosti Contax Eko v Novom Ruskove, Novicom v Slivníku a HB – LaserCut v Strážnom. Regionálny príspevok získali v sumách 62.000 až 78.000 eur na nákup najmä techniky, ale aj vybudovanie trafostanice či protipožiarnej nádrže a zvýšenie tak počtu pracovných miest.

Popri firmách navštívil vicepremiér aj dve stredné odborné školy v Trebišove. Na Súkromnej strednej odbornej škole DSA študuje 501 mladých ľudí, ktorí sa vzdelávajú v odboroch učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo, sociálno-výchovný pracovník, biotechnológia a farmakológia, a technik vodár–vodohospodár. K prioritám školy patrí duálne vzdelávanie. Z regionálneho príspevku zhruba 138.000 eur zrekonštruovala a vybavila učebne pre študijné odbory v oblasti strojárenstva a automotive a v oblasti vodárenstva, biotechnológie a farmakológie, kúpila CNC sústruhy, rezačky, IKT a 3D tlačiarne a technologické vybavenie učebne biotechnológie.

Druhou školou, v ktorej vicepremiér skontroloval čerpanie regionálneho príspevku, bola Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta. V nej študuje 544 študentov v odboroch, ako sú hotelová akadémia, komerčný pracovník v doprave, kuchár, hostinský, hostinská, čašník, servírka, cukrár, strojný mechanik, autoopravár-mechanik, murár či kaderník. Zo schváleného príspevku približne 153.000 eur škola zrekonštruovala odborné učebne pre technológiu prípravy pokrmov a cukrársku výrobu. Okrem toho zrekonštruovali chladiacu miestnosť a získali technológiu na uskladnenie hotových výrobkov a jedál studenej kuchyne. Škola tiež zakúpila vybavenie učební pre prípravu študentov v odbore cukrár a automechanik a stroj na výrobu dražé.