Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

R. Raši: SR bude mať prvých štyroch inovačných diplomatov v histórii

Richard Raši, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Posilnenie v tejto oblasti diplomacie pomôže podľa jeho slov slovenským podnikateľom a inštitúciám expandovať na svetové trhy.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Slovensko bude mať prvých štyroch inovačných diplomatov v histórii. Vláda SR schválila návrh na vytvorenie inovačnej diplomacie v štyroch krajinách sveta s najväčším inovačným potenciálom, a to vo Fínsku, v USA, Izraeli a v Číne. Oznámil to v stredu po rokovaní vládneho kabinetu na brífingu podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

"Úlohou inovačných diplomatov bude napomáhať slovenským výskumným inštitúciám, univerzitám a podnikateľom v nadväzovaní spolupráce s inovačným prostredím v zahraničí a podpora verejno-súkromných partnerstiev," uviedol Raši. Posilnenie v tejto oblasti diplomacie pomôže podľa jeho slov slovenským podnikateľom a inštitúciám expandovať na svetové trhy.

Zdôraznil, že v posledných rokoch narastá vo vyspelých krajinách význam inovačnej diplomacie, ktorej úlohou je prienik národných inovácií na medzinárodný trh. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) preto v úzkej spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vytvoril návrh inštitucionálneho zabezpečenia slovenskej inovačnej diplomacie. Jeho súčasťou je aj mechanizmus hybridného financovania na podporu vývoja a inovácií slovenských produktov a služieb a ich prienik na globálne trhy.

Medzi prvé štyri krajiny, v ktorých bude mať zastúpenie slovenská inovačná diplomacia, patrí Fínsko, Izrael, USA a Čína. Tieto štáty sú na popredných priečkach sveta v rámci inovácií, sídlia tu stovky technologicky progresívnych nadnárodných spoločností a medzinárodných výskumno-vývojových inštitúcií.

"Pri vypracovaní návrhu inovačnej diplomacie sme sa opierali aj o naše skúsenosti s pilotným modelom hybridného financovania na podporu malých a stredných podnikov, ktorý vypracoval náš úrad. Vďaka nemu sme doposiaľ podporili päť inovatívnych firiem. Tie na základe získanej pomoci a súkromnej podpory vyvíjajú inovatívne riešenia v oblasti tzv. smart cities," povedal Raši.

Vicepremiér dodal, že ÚPVII pilotným mechanizmom úspešne demonštroval pritiahnutie súkromných zdrojov k verejným zdrojom, a to v pomere jedna k jednej, konkrétne 800.000 eur poskytol štát a 800.000 eur poskytli firmy. A tiež identifikoval potreby súkromného sektora pri expanzii na zahraničný trh, doplnil Raši.