Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Raši: Veronika Remišová podporuje regióny podľa straníckeho trička

Richard Raši, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Raši upozornil že Remišová ako prvé mesto navštívila práve Lučenec, ktorému šéfuje poslankyňa Za ľudí Alexandra Pivková.

Bratislava 30. júna (TASR) – Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová zablokovala peniaze určené mestám a obciam a podporovať chce najmä regióny, kde šéfujú vládnej koalícii blízki predsedovia samosprávnych krajov, primátori a starostovia. Uviedol to v utorok v reakcii na hodnotenie prvých 100 dní vicepremiérky opozičný poslanec a bývalý šéf Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Raši upozornil že Remišová ako prvé mesto navštívila práve Lučenec, ktorému šéfuje poslankyňa Za ľudí Alexandra Pivková.

„Bola aj na samosprávnych krajoch v Banskej Bystrici a Košiciach, kde sú koalícií blízki župani, rovnako ako v Humennom, kde je koaličný primátor. Pani Remišová tak dala jasne najavo, komu chce dávať peniaze," uviedol Raši. Jej status zo sociálnej siete, „navštívili sme menej rozvinuté regióny, kde budeme smerovať intenzívnu pomoc" podľa Rašiho znamená, že „Remišová jasne povedala, že ideme dávať svojim".

Opozičný poslanec, naopak, odmietol jej tvrdenie, že podľa straníckeho trička rozdeľovala pomoc obciam a mestám bývalá vláda.

„Len v roku 2019 smerovalo na dotáciách do obce Spišský Hrhov, kde bol starostom jej dnešný poradca pre regionálny rozvoj, poslanec jej strany a budúci štátny tajomník Vladimír Ledecký, minimálne 366 970 eur. Mesto Lučenec, kde je primátorkou jej spolustraníčka a poslankyňa Alexandra Pivková, dostalo v roku 2019 140 000 eur na zriadenie centra rozvoja inovácií. A ďalší kandidát strany Za ľudí, ktorý je starostom obce Čirč na severovýchode Slovenska, Michal Didik dostal pre svoju obec 30 000 eur na opravu interiéru kultúrneho domu," pripomenul Raši.

Dotácie a finančnú podporu počas bývalej vlády dostávali podľa Rašiho aj iní v súčasnosti koaliční primátori a starostovia.

Bývalý šéf ÚVPII skritizoval aj fondovú výzvu pre regióny, mestá a obce na pomoc s pandémiou ochorenia COVID-19.

„Pravda je taká, že hoci sa pani Remišová odvoláva na COVID-19, regióny, mestá a obce sa v tomto roku k peniazom nedostanú. Pani Remišová totiž zrušila veľmi podobnú výzvu z decembra 2019, ktorú stačilo vyhodnotiť a poslať peniaze, za ktoré starostovia už dnes mohli svoje projekty realizovať," dodal Raši.