Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

R. Sulík: Ropa by na Slovensko mala opäť tiecť v najbližších hodinách

Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas tlačovej konferencie k preprave ropy ropovodom Družba v Bratislave v stredu 10. augusta 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Transakciu, v ktorej má rafinéria Slovnaft zaplatiť za tranzit ropy, má podľa Sulíka zrealizovať ČSOB.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Dôvodom na zastavenie dodávok ropy ukrajinským dopravcom je nezúčtovanie platby za tranzit niektorou zo západoeurópskych bánk. Po dohode, že prepravu ropy cez Ukrajinu zaplatí rafinéria Slovnaft, by sa mali dodávky ropy obnoviť počas niekoľkých hodín. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Riešenie je podľa Sulíka dočasné.

"To, že prestala tiecť ruská ropa, nie je vina ruskej strany a nie je vina ukrajinskej strany," zdôraznil Sulík. Chyba sa podľa neho stala niekde v západnej Európe, keď banky nepustili platbu a, naopak, ju vrátili späť do Ruska. "Ja by som za týmto nehľadal žiadny ďalší politický kontext, lebo tam žiadny nie je," dodal minister.



Transakciu, v ktorej má rafinéria Slovnaft zaplatiť za tranzit ropy, má podľa Sulíka zrealizovať ČSOB. Cena za prepravu je okolo desiatich miliónov eur, a preto nejde o výraznejší finančný problém, ale o technický. Výdavky si Slovnaft podľa ministra finančne vyrovná s ruskou stranou.

Ropa prestala na Slovensko tiecť už minulý štvrtok (4. 8.). Sulík priblížil, že dodávky ropy boli od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dovtedy prerušené už trikrát. Vždy išlo o krátkodobé výpadky.