Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

R. Sulík: SR chce trojročné prechodné obdobie na dodávky ruskej ropy

Na snímke podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík a poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (obaja SaS) počas 65. schôdze Národnej rady SR 4. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Sulík zopakoval, že viac ako embargo by Rusko zasiahlo zníženie cien energií na svetových trhoch.

Bratislava 4. mája (TASR) - Slovensko žiada Európsku úniu o trojročnú výnimku z embarga na dovoz ruskej ropy. Po rokovaní vlády to v stredu uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), pričom zároveň odmietol spájanie pozície Slovenska s postojom maďarskej vlády, ktorá embargo odmieta a žiada pre seba trvalú výnimku.

"Nie je pravda, že sa nepripojíme k sankciám proti Rusku," povedal Sulík. Slovensko je však podľa ministra spolu s Maďarskom a Českom v špecifickej pozícii, pretože ostatné štáty majú možnosť dodávateľov ropy okamžite zmeniť. Iba desať až 20 % ruskej ropy je do Európy dodávaných ropovodom, zvyšok je dovážaný loďami. "My súhlasíme s touto sankciou, ale hovoríme, že budeme potrebovať prechodné obdobie, kým sa novej situácii prispôsobíme," dodal Sulík.



Problém je podľa ministra nedostatočná kapacita ropovodu Adria, určitý čas a financie si vyžiada aj zmena technológie v rafinérii Slovnaft súvisiaca s dodávkou iného typu ropy a za vážny problém považuje Sulík aj to, že polovica slovenských zásobníkov ropy je na východe Slovenska. Ropovod pritom nie je technicky pripravený na reverzný chod, ktorým by sa tieto zásobníky dali naplniť pri dodávkach z ropovodu Adria.

Či a aké prechodné obdobie EÚ Slovensku umožní, zatiaľ nie je jasné. Sulík však upozornil, že pri zmene dodávok ropy je možné očakávať rast ceny nafty. Tej sa z ruskej ropy vyrobí viac ako z ropy od iných dodávateľov. Navyše sa z Ruska a Bieloruska ukončí aj dovoz hotovej nafty a jej množstvo na európskom trhu výrazne klesne.

Sulík zopakoval, že viac ako embargo by Rusko zasiahlo zníženie cien energií na svetových trhoch. To by podľa ministra bolo možné dosiahnuť aspoň dočasným zastavením obchodovania s emisnými povolenkami, čo by znížilo cenu za megawatthodinu elektriny zo súčasných približne 200 eur o 88 eur. Na ďalšie zníženie ceny elektriny by podľa ministra stačilo vyhlásenie Nemecka, že odloží plánovanú odstávku troch jadrových elektrární. Cena elektriny je spojená s cenou plynu a tá je zas do určitej miery zviazaná s cenou ropy. Nemecko však svoje plány v minulých dňoch potvrdilo.