Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

R. Sulík vysvetľuje plénu postup pri predaji 49 % akcií VSE Holding

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Slovensko si neuplatnilo predkupné právo na nákup 49 % akcií spoločnosti VSE Holding.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vysvetľuje poslancom Národnej rady (NR) SR postup pri predaji 49 % akcií VSE Holding nemeckej spoločnosti E.ON. Zaradenie tohto bodu do programu aktuálnej schôdze navrhol poslanec Smeru-SD Maroš Kondrót.

Plénum sa tejto téme venuje v úvode 5. dňa 12. schôdze parlamentu. "Nič štátne som nepredal ani som nič nesprivatizoval," zdôraznil v stredu Sulík s tým, že koncern E.ON podiel odkúpil od skupiny RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. Skonštatoval, že štát má naďalej 51 %. Vyčíslil, že kúpna cena je medzi 700 a 800 miliónov eur. Návratnosť investície by podľa neho bola 24 rokov.

Sulík zároveň poukázal na obchody, ktoré sa udiali počas vlády Roberta Fica (Smer-SD). Vďaka Ficovi podľa Sulíka Daniel Křetínský v súčasnosti generuje 70 % všetkých svojich ziskov na Slovensku. Dodal, že Fico umožnil Křetínskému "žmýkať slovenskú energetiku". "Robert Fico mal trikrát možnosť zasiahnuť pri prevode bývalého štátneho majetku, nezasiahol ani raz, pre štát nezískal ani cent. Ja som mal možnosť raz zasiahnuť, áno, dali sme súhlas tomuto prevodu a spolu s mojím tímom sme pre štát získali 35,2 milióna eur," podotkol Sulík.

Slovensko si neuplatnilo predkupné právo na nákup 49 % akcií spoločnosti VSE Holding. Tie odkupuje koncern E.ON od skupiny RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. Štát, ktorý je vlastníkom 51 % akcií, sa vzdal predkupného práva, za čo dostane viac ako 35 miliónov eur.