Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Britský minister financií verí, že uzatvoria s EÚ obchodnú dohodu

Na archívnej snímke britský minister financií Rishi Sunak predstavuje ročný prehľad výdavkov v Dolnej snemovni v Londýne v stredu 25. novembra 2020. Sunak verí, že Británia a Európska únia nakoniec uzatvoria obchodnú dohodu, Londýn však nie je ochotný pristúpiť k nej za každú cenu. Foto: TASR/AP

Podľa Sunaka väčšina požiadaviek Británie voči EÚ je rovnakých, na akých sa Londýn dohodol s inými krajinami.

Londýn 26. novembra (TASR) - Britský minister financií Rishi Sunak verí, že Británia a Európska únia nakoniec uzatvoria obchodnú dohodu, Londýn však nie je ochotný pristúpiť k nej za každú cenu.

Británia oficiálne vystúpila z Európskej únie 31. januára a odvtedy plynie 11-mesačné prechodné obdobie na uzatvorenie dohody o obchodných vzťahoch, ktoré budú platiť po 1. januári 2021. Brusel a Londýn však stále nevyriešili niektoré sporné body, pričom do konca roka zostáva už iba päť týždňov.

Podľa Sunaka väčšina požiadaviek Británie voči EÚ je rovnakých, na akých sa Londýn dohodol s inými krajinami. "S konštruktívnym prístupom a ochotou obidvoch strán to môžeme dosiahnuť," povedal Sunak. Ako však dodal, aj keď Londýn je za uzatvorenie dohody, v žiadnom prípade nie je ochotný ju uzatvoriť za každú cenu.

Riziko, že Británia a EÚ sa nakoniec nedohodnú, stále pretrváva a v tomto smere sa vyjadrila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Ako povedala, EÚ je pripravená na možnosť, že Británia odíde z bloku bez dohody, napriek tomu, že v poslednom období dosiahli vyjednávači "skutočný pokrok".