Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Takáč: Zdražovanie prepuklo, iné štáty zakročili, slovenská vláda spí

Na archívnej snímke zo 14. októbra 2021 poslanec Národnej rady SR Richard Takáč pred mimoriadnou schôdzou parlamentu k poľnohospodárskemu a lesnému pôdnemu fondu na Slovenku. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Upozornil, že okolité krajiny zasiahli. Maďarsko bude od februára regulovať ceny vybraných šiestich potravín. Rovnako od februára bude v Poľsku platiť nulová DPH na potraviny.

Bratislava 19. januára (TASR) - Zdražovanie prepuklo, susedné štáty zakročili, slovenská vláda spí. Uviedol to podpredseda opozičnej strany Smer–SD a člen Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Richard Takáč k zvyšovaniu cien potravín.

"Sme svedkami nekontrolovaného zvyšovania cien. Začalo sa to energiami, plynom a pokračuje to cenami potravín. Zvyšujú sa ceny pečiva, mlieka a mliečnych výrobkov a ďalších potravinárskych produktov. Mliekari v roku 2021 zvýšili reťazcom ceny v priemere o 4 až 5 %. Čo však spravili reťazce? Ceny pre zákazníkov zvýšili až o 15 %. Obdobná situácia nastala aj u pekárov. Pekári aktuálne z dôvodu zvyšujúcich sa vstupných nákladových položiek požadujú zvýšenie cien od reťazcov o 15 %. Je verejným tajomstvom, že obchodné siete sa vyjadrili, že akceptujú len 3 %," priblížil.

Podľa Takáča zvýšiť ceny tento rok potrebujú aj ostatní potravinári. Suroviny a energie idú hore, ich náklady na výrobu sa zvyšujú. Už teraz je potravinárom jasné, že reťazce za drahší tovar nebudú ochotné priplatiť a namiesto 15 až 20 % pristúpia len ku kozmetickému preplateniu nákladov.
Ilustračné foto.
Foto: TASR

Podčiarkol, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a vláda ako celok sa na situáciu len prizerá. "Neprebiehajú žiadne rokovania s reťazcami, ktoré by mali pri miliardových ziskoch prejaviť kus solidarity so zákazníkmi. Počúvame len alibistické výhovorky ministra, že rokovať o cenách sa nedá. Slovensko akútne potrebuje ministra, ktorý bude tvrdo presadzovať záujmy slovenských pôdohospodárov a potravinárov. Ministra, ktorý sa postaví za stabilizovanie cien potravín pre obyvateľov Slovenska," podčiarkol Takáč.

Upozornil, že okolité krajiny zasiahli. Maďarsko bude od februára regulovať ceny vybraných šiestich potravín. Rovnako od februára bude v Poľsku platiť nulová DPH na potraviny. Nehovoriac o znížení poľskej DPH na benzín a diesel z 23 % na 8 %.

Pripomenul, že už pri prvých správach o zvyšovaní cien na svetových trhoch strana Smer–SD vládu varovala. "Od začiatku sme v parlamente chceli hovoriť o krokoch, ktoré treba podniknúť, ktoré má vláda pripravené, chceli sme vedieť, aké majú plány. Dnes je jasné, že plány nemali žiadne a slovenským pôdohospodárom a potravinárom ostane jediné – prizerať sa, ako ich cezhraničná konkurencia získava od vlády podporu," poznamenal.

Zdôraznil, že niekoľko mesiacov strana Smer-SD navrhuje znížiť DPH na vybrané potraviny. Zelenú naftu aj pre potravinárov, zvýhodnené úvery cez Slovenskú záručnú rozvojovú banku, zníženie cien energií, úpravu daňovo-odvodového zaťaženia. "A kým my navrhujeme riešenia, slovenská vláda sa potravinárom stavia chrbtom. Potvrdzuje to minimálna, takmer žiadna covidová pomoc či dokonca obrovská nula v pláne obnovy pre agrorezort," podčiarkol.

Takáč dodal, že Slovákom v niektorých prihraničných okresoch sa už dnes oplatí vycestovať za nákupmi za hranice. Nečinnosťou vlády a MPRV sa nákupná turistika rozšíri aj do hlbších častí Slovenska. Okrem lacnejších potravín si totiž v Maďarsku či Poľsku natankujú aj lacnejšie palivo.