Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rada EÚ odobrila smernicu proti podvodom pri bezhotovostných platbách

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Navrhovaná smernica stanovuje minimálne pravidlá, čo dáva členským štátom EÚ voľnosť prekročiť jej rámec a zaviesť ešte prísnejšie predpisy.

Brusel 9. marca (TASR) - Rada EÚ pre spravodlivosť v piatok na svojom zasadnutí v Bruseli prijala stanovisko k smernici o boji proti podvodom a falšovaniu bezhotovostných platobných prostriedkov. Znamená to, že Rada EÚ je pripravená začať rokovania o smernici s Európskym parlamentom hneď, ako europoslanci schvália svoju pozíciu k tomuto legislatívnemu návrhu.

Cieľom smernice, ktorú navrhla Európska komisia v septembri 2017 ako súčasť reakcie EÚ na výzvy spojené s kybernetickou bezpečnosťou, je aktualizovať súčasné predpisy a prijať jasný, spoľahlivý a technologicky neutrálny právny rámec. Smernica odstráni aj prekážky, ktoré bránia vyšetrovaniu a stíhaniu zločinov z tejto oblasti, a obsahuje tiež opatrenia na zvýšenie povedomia verejnosti o používaných podvodných technikách pri kybernetických útokoch (phishing spojený s vylákaním hesiel k bankovému účtu alebo skimming, čiže podvodné načítanie údajov z magnetického prúžku platobných kariet).

Rada ministrov presadzuje neutrálnosť smernice, čiže zahŕňať by mala nielen tradičné bezhotovostné platby, ako sú bankové karty alebo šeky, ale aj nové spôsoby platby, ktoré sa objavili v posledných rokoch: elektronické peňaženky, mobilné platby či virtuálne meny.

Navrhovaná smernica stanovuje minimálne pravidlá, čo dáva členským štátom EÚ voľnosť prekročiť jej rámec a zaviesť ešte prísnejšie predpisy, vrátane širšej definície trestných činov alebo vyšších sankcií za tento typ podvodov.

Podľa údajov EÚ zločinci v roku 2013 získali prostredníctvom podvodných bezhotovostných platieb 1,44 miliardy eur. Občania členských krajín EÚ každoročne dostanú okolo 36 miliárd správ, cez ktoré sa neznámi páchatelia pokúšajú vylákať čísla ich bankových účtov (phishing).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)