Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť: Pomoc chudobným stráca na hodnote

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V roku 1998 pomoc v hmotnej núdzi pre jednotlivca tvorila zhruba 30 % z priemernej mzdy. Po reforme sociálneho systému v roku 2004 tento podiel klesol na 19 %.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Pomoc v hmotnej núdzi je sociálna pomoc štátu pre najchudobnejších. Jej cieľom je zabezpečiť základné životné podmienky pre ľudí, ktorí sa nedokážu alebo nie sú schopní sa zamestnať a tým si zabezpečiť základné životné potreby. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) však na základe dát upozorňuje, že táto pomoc stráca na hodnote.

V roku 1998 pomoc v hmotnej núdzi pre jednotlivca tvorila zhruba 30 % z priemernej mzdy. Po reforme sociálneho systému v roku 2004 tento podiel klesol na 19 %. "Avšak do roku 2019 dávky a príspevky v hmotnej núdzi neboli legislatívne naviazané na žiadny ukazovateľ, upravoval sa ad hoc podľa rozhodnutia vlády. Postupne tak podiel tejto pomoci klesol v roku 2019 voči priemernej mzde až na úroveň 12 %," konštatuje RRZ. Keďže úprava tohto príspevku podľa rozpočtovej rady "nestíhala" ani inflácii, možno konštatovať, že reálna hodnota tohto príspevku od jeho zavedenia klesla.

Systém sociálnej ochrany má byť na jednej strane motivujúci nájsť si platenú prácu. "Na druhej strane, ľudia, ktorí si z objektívnych dôvodov nemôžu alebo nevedia nájsť zamestnanie, napríklad starobní a invalidní dôchodcovia, sú odkázaní na čoraz menšiu relatívnu pomoc v porovnaní so mzdami v ekonomike," konštatuje RRZ.

Osud tejto podpory podľa RRZ poukazuje na celkovú nesystémovosť politiky sociálnej pomoci. "Na jednej strane máme existujúce schválené príspevky, na ktoré sa časom zabúda, na druhej strane vznikajú nové príspevky," uviedla na sociálnej sieti rozpočtová rada, ktorá chce aj takýmto spôsobom poukázať na potrebu otvoriť diskusiu o zmysle a adresnosti jednotlivých príspevkov a efektivite politiky sociálnej podpory.