Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Radičová v piatok podpíše novú fiškálnu zmluvu

Foto: TASR

Cieľom dohody je sprísnenie pravidiel na dodržiavanie rozpočtovej disciplíny, čim by mala eurozóna znovu získať dôveru investorov a ľahšie tak prekonať aktuálne krízové obdobie.

Bratislava 29. februára (TASR) - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) počas nadchádzajúceho summitu európskych lídrov v Bruseli podpíše v piatok 2. marca za Slovensko Zmluvu o stabilite, koordinácii a riadení v hospodárskej a menovej únii, teda novú medzivládnu dohodu o prísnejších rozpočtových pravidlách. Okrem členských krajín eurozóny sa k nej pripoja aj ostatné členské štáty Európskej únie (EÚ) s výnimkou Českej republiky a Veľkej Británie.

Cieľom dohody je sprísnenie pravidiel na dodržiavanie rozpočtovej disciplíny, čim by mala eurozóna znovu získať dôveru investorov a ľahšie tak prekonať aktuálne krízové obdobie. Nová fiškálna dohoda je prepojená so zmluvou o založení Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Poskytnutie akejkoľvek pomoci z trvalého eurovalu bude totiž viazané práve na ratifikáciu a implementáciu fiškálnej zmluvy do vnútroštátnej legislatívy žiadateľského štátu.

Európska rada sa 1. a 2. marca bude venovať aj ďalším témam, ako je ekonomická situácia v Európe, najmä v súvislosti s rokovaniami o druhom záchrannom programe pomoci Grécku. Európska dvadsaťsedmička zhodnotí tiež realizáciu záväzkov vyplývajúcich z programov stability a národných programov reforiem za minulý rok, ako aj z odporúčaní Paktu Euro+, ku ktorému sa v marci 2011 pripojilo 23 členských štátov vrátane SR.

Európska rada zároveň poskytne usmernenia pre členské štáty k vypracovaniu programov stability a národných programov reforiem, ktoré v polovici apríla dostane Európska komisia (EK) na posúdenie. Výsledkom by mala byť reforma trhu práce, posilnenie zamestnanosti najmä mladých ľudí a väčšia konkurencieschopnosť. Lídri EÚ budú diskutovať aj o udelení kandidátskeho štatútu Srbsku.