Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Radikálna digitalizácia štátu by podľa progresívcov ušetrila peniaze

Michal Truban. Foto: FB Michal Truban

Problémom, prečo podľa Michala Trubana štátne IT doteraz nefunguje, je hlavná priorita niektorých ľudí, ktorí to majú na starosti, a to čerpanie eurofondov.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Radikálnu digitalizáciu štátu, ktorá ušetrí čas, množstvo peňazí a zníži byrokraciu, navrhuje podpredseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban. Nejde o vylepšovanie štátnych webových stránok a projektov, ale zmenu filozofie. Slovensko tak môže byť prvou krajinou, ktorej občania nebudú musieť vypĺňať formulár, uviedol v utorok na tlačovej konferencii. Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) s jeho tvrdeniami nesúhlasí.

Truban upozornil, že podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a útvaru Hodnota za peniaze ministerstva financií nás malo stáť štátne IT o 150 miliónov eur menej, ale úrad vicepremiéra Richarda Rašiho (Smer-SD) hovorí, že to bude stáť o 150 miliónov eur viac ako sa plánovalo. "Už teraz je to 300 miliónov eur. Myslíme si, že to bude ešte oveľa viac práve kvôli novým projektom, ktoré sa plánujú neefektívne obstarať ako za čias OPIS-u," tvrdí podpredseda PS.

Problémom, prečo štátne IT doteraz nefunguje, je podľa neho hlavná priorita niektorých ľudí, ktorí to majú na starosti, a to čerpanie eurofondov. Štátne IT fungovalo doteraz ako "obor", mieni Truban. "Veľké projekty za veľké peniaze, s veľkým rizikom korupcie. Bez úprimnej snahy to niekam posunúť. Bez ľudí, ktorí by o tom niečo vedeli. Presne tak, ako sa to nemá robiť," vyhlásil s tým, že je potrebné mať na strane štátu viac interných a lepšie platených IT architektov a programátorov, ktorí rozumejú digitálnemu svetu.

PS navrhuje otvorený štát dosiahnuť tak, že bude spolupracovať s občanmi a komunitou. Zároveň otvorí svoje rozhrania, aby inovatívne firmy vedeli pripravovať riešenia, ktoré štátu nenapadnú. Štát sa musí podľa progresívcov otvoriť malým dodávateľom s menšími projektmi a softvérom, tiež zdieľaniu zdrojových kódov, komunikácii úradníkov a IT pracovníkov s verejnosťou, aby od nich vedel čerpať nápady a spätnú väzbu.

Podľa ÚPVII by však radikálna zmena filozofie informatizácie verejnej správy znamenala aj radikálne navýšenie finančných prostriedkov z daní nás všetkých, ktoré môžeme využiť napríklad na nové cesty, rekonštrukcie nemocníc či budovanie vodovodov a kanalizácii.

"Treba si uvedomiť, že informatizácia spoločnosti sa riadi podľa Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy, na podobe ktorej sa podieľali uznávaní experti a aj mimovládne organizácie. Žiadny politik by nemal znevažovať prácu týchto expertov a ohýbať informatizáciu na svoje politické a podnikateľské ciele," uviedol úrad v reakcii.