Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spôsobilo vám počasie škody na majetku? Toto nezabudnite spraviť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Škody po búrke môžu klienti nahlásiť štandardne ako akúkoľvek inú majetkovú škodu, a to buď telefonicky na bezplatnej nonstop infolinke, cez mobilnú aplikáciu, online cez webstránky poisťovne.

Bratislava 25. júla (TASR) - Po víkendových búrkach klienti Allianz-SP nahlásili približne 250 škôd. Najčastejšie išlo o zničené strechy po víchrici, zatečené byty a podkrovia a suterény domov. Krupobitie však poškodilo i vozidlá, okná, úrodu.

Najviac hlásení eviduje poisťovňa z oblasti Šariša, okresu Prešov, Michalovce, ale aj okolia Bratislavy a Senca. Škody sa pohybujú v desiatkach tisícov eur.

Škody po búrke môžu klienti nahlásiť štandardne ako akúkoľvek inú majetkovú škodu, a to buď telefonicky na bezplatnej nonstop infolinke, cez mobilnú aplikáciu, online prostredníctvom webstránky poisťovne.

"Odporúčame nafotiť si škodu na svoj mobil či fotoaparát, pretože vlastná dokumentácia škody sa pri riešení poistnej udalosti vždy zíde. Škodu odporúčame nahlásiť čo najskôr, aby mohli poškodení získať poistné plnenie a mohli začať s odstraňovaním škody, resp. opravou zničeného majetku. Nahlásené poistné udalosti riešime tak, aby sme mohli čo najrýchlejšie odškodniť nároky klientov," radí Lucia Muthová z Allianz-SP.

Ako ďalej uviedla, hneď pri nahlásení škody poisťovňa rozhodne o ďalších potrebných krokoch k jej likvidácii. Pri nákladnejších poškodeniach pristupuje k poskytnutiu zálohy poistného plnenia, ktorej účelom je čiastočné finančné krytie pre klienta už počas priebehu odstraňovania a opravy škody.

Podľa Milana Janásika z poisťovne Generali sa pri potrebnej opatrnosti a predvídavosti dá škoda veľakrát eliminovať. Napríklad každý majiteľ domu alebo chaty by mal dbať na to, aby strecha bola v dobrom technickom stave. Predíde sa tak jej poškodeniu silným vetrom, ktorý môže strhnúť jej časť, alebo ju dokonca odniesť celú.

"Ak odchádzame z domácnosti a vieme, že môžu prísť búrky, mali by sme dôkladne pozatvárať okná, dvere, ventilácie či svetlíky. Z elektrických spotrebičov je tiež dobré vytiahnuť prívodné šnúry z elektrickej siete, prípadne vypnúť elektrické ističe. Predíde sa tak poškodeniu spotrebičov úderom blesku," radí Janásik.

Ako ďalej uvádza, škody, ktoré na majetku napáchajú búrky, preplatí poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Dôležité je mať poistené živelné riziká, a to vrátane víchrice a krupobitia. Škody na budovách sa kryjú z poistenia nehnuteľnosti, škody na zariadení, nábytku, spotrebičoch, či oblečení zasa z poistenia domácnosti. Ak voda či vietor poškodia auto, tieto škody poisťovňa preplatí z havarijného poistenia.