Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rafinéria Slovnaft nabehla po plánovaných odstávkach na plnú prevádzku

Na archívnej snímke z 1. júna 2022 rafinéria Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Celkovo bolo od konca mája postupne odstavených 21 výrobných jednotiek.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Bratislavská rafinéria Slovnaft nabehla po viac ako dvoch mesiacoch plánovaných odstávok opäť na plnú prevádzku. Celkovo bolo od konca mája postupne odstavených 21 výrobných jednotiek. Slovnaft do ich vyčistenia, údržby a modernizácie investoval viac ako 60 miliónov eur, znížil tak environmentálnu záťaž, zvýšil energetickú efektívnosť výroby ropných produktov a posilnil bezpečnosť zložitých technologických procesov. Informoval o tom v pondelok hovorca spoločnosti Anton Molnár.

"Spoločnosť Slovnaft úspešne nabehla aj poslednú odstavenú výrobnú jednotku a ukončila tak letný blok plánovaných odstávok. Pravidelná kontrola, čistenie a údržba výrobných zariadení sú dôležitou a nevyhnutnou súčasťou bezpečného a efektívneho prevádzkovania rafinérskych a petrochemických zariadení. Výrobné jednotky Slovnaftu sú teraz opäť v plnej prevádzke a spoločnosť je schopná saturovať potreby domáceho aj zahraničného trhu," priblížil manažér riadenia projektov a plánovaných odstávok spoločnosti Martin Bičan.

V letnej, najrozsiahlejšej tohtoročnej časti údržby bolo postupne odstavených a po vykonaných prácach opäť nabehnutých 21 výrobných jednotiek. Poslednou bola etylénová jednotka, ktorá je kľúčovou časťou petrochémie Slovnaftu. Unikátnym projektom bola výmena dosluhujúcej 55-ročnej atmosférickej pece na jednotke atmosférická destilácia za novú. Celkovo sa na prácach v rámci letných odstávok podieľalo približne 1800 externých pracovníkov.

Molnár pripomenul, že tohtoročný cyklus plánovaných odstávok uzavrie jesenná časť. Slovnaft odstaví tri výrobné jednotky na približne tri týždne. Rafinéria tento rok v rámci troch blokov plánovaných odstávok – jarného, letného a jesenného, investuje do údržby, opravy a modernizácie viac ako polovice svojich výrobných jednotiek spolu 78 miliónov eur.