Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Rakúska banka RBI prevezme Deripaskov podiel v Strabagu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obe spoločnosti by takýmto spôsobom mali svoju expozíciu voči ruskému trhu znížiť.

Viedeň 20. decembra (TASR) - Rakúska banka Raiffeisen Bank International (RBI), ktorá patrí medzi európske banky s najväčšou expozíciou voči Rusku, oznámila, že v rakúskej stavebnej spoločnosti Strabag prevezme takmer 28-percentný podiel. Obe spoločnosti by takýmto spôsobom mali svoju expozíciu voči ruskému trhu znížiť. Informovala o tom agentúra Reuters.

RBI uviedla, že prostredníctvom svojej ruskej divízie prevezme celkovo 28,5 milióna akcií Strabagu. Hodnota kontraktu predstavuje 1,51 miliardy eur. Týmto nezvyčajným krokom tak zníži vlastný kapitál ruskej divízie.

Podiel v Strabagu predáva Rasperia Trading Limited, spoločnosť, ktorá patrí sankcionovanému ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi. "Prostredníctvom tejto transakcie RBI ešte výraznejšie znižuje svoju expozíciu voči Rusku," uviedla banka.

Aj Strabag hľadal spôsob ako Deripaskov 27,8-percentný podiel znížiť. V reakcii na krok RBI stavebná firma oznámila, že predaj Deripaskovho podielu je v samotnom záujme spoločnosti, "transakcia si však pre sankcie vyžaduje detailné preskúmanie".

RBI sa po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári minulého roka usilovala o odčlenenie, prípadne predaj svojho biznisu v Rusku, upozornila však, že proces bude trvať nejaký čas a "je veľmi komplikovaný". Reagovala tak aj na Európsku centrálnu banku (ECB), ktorá stále tlačí na európske finančné inštitúcie, aby vzťahy s Ruskom obmedzili.

RBI dodala, že bude naďalej pracovať na predaji alebo odčlenení ruských aktív. Čo sa týka preberaného podielu v Strabagu, ruská divízia rakúskej banky tento podiel pretransferuje na samotnú RBI, ktorá plánuje podiel v stavebnej firme držať ako dlhodobú investíciu.