Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rakúska ekonomika rástla vo 4. kvartáli slabším tempom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za celý minulý rok vzrástla rakúska ekonomika o 5 %.

Viedeň 28. februára (TASR) - Rakúska ekonomika zrýchlila v poslednom kvartáli minulého roka tempo rastu, zrýchlenie však bolo miernejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Informoval o tom v utorok portál RTTNews, ktorý zverejnil revidované údaje rakúskeho štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) Rakúska vzrástol vo 4. štvrťroku minulého roka medziročne o 2,6 %, uviedol štatistický úrad Statistics Austria. Predbežný odhad, ktorý 30. januára zverejnil ekonomický inštitút WIFO, poukazoval na rast na úrovni 2,7 %. Na porovnanie, v 3. štvrťroku zaznamenala rakúska ekonomika rast o 2,1 %.

Ekonomiku podporil v závere minulého roka najmä export, ktorý sa zvýšil o 4,1 %. Dovoz vzrástol iba o 1,1 %. Naopak, spotreba domácností, ako aj tvorba kapitálu klesli, v prvom prípade o 0,3 % a v druhom o 1 %.

V medzikvartálnom porovnaní zaznamenala rakúska ekonomika po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy nulový rast. V 3. štvrťroku ešte vzrástla, rast bol však minimálny, konkrétne na úrovni 0,1 %.

Za celý minulý rok vzrástla rakúska ekonomika o 5 %. Ako povedal generálny riaditeľ Statistics Austria Tobias Thomas, pod celoročný rast rakúskej ekonomiky sa veľkou mierou podpísal sektor služieb, ktorý v predchádzajúcom roku 2021 ťažko zasiahla pandémia nového koronavírusu. Okrem neho k rastu prispeli aj obchod a sektor dopravy.