Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Rakúska ekonomika sa v 3. štvrťroku ocitla v recesii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa hrubý domáci produkt (HDP) po očistení o sezónne a kalendárne vplyvy za tri mesiace do konca septembra zmenšil o 0,5 %.

Viedeň 1. decembra (TASR) - Rakúska ekonomika vykázala v treťom štvrťroku druhýkrát za sebou pokles, čo znamená, že sa ocitla v recesii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA, ktorá sa odvolala na v piatok zverejnené údaje rakúskeho štatistického úradu.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa hrubý domáci produkt (HDP) po očistení o sezónne a kalendárne vplyvy za tri mesiace do konca septembra zmenšil o 0,5 %. Aktuálne údaje napriek tomu nie sú dôvodom na poplach, uviedol riaditeľ štatistického úradu Tobias Thomas, pričom sa odvolal na prognózy, ktoré počítajú v nasledujúcich mesiacoch s miernym rastom.

Priemyselná produkcia v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesla o 4,2 % a obchod 7,6 %, pričom pokles tu bol spôsobený najmä slabším veľkoobchodom, vysvetlil Thomas. Pozitívny príspevok k tvorbe HDP poskytli verejná správa, školstvo a zdravotníctvo s nárastom 5,6 percenta.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka rakúska ekonomika v treťom štvrťroku klesla o 1,8 %.