Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Rakúska ekonomika sa v roku 2023 zmenšila o 0,8 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

HDP v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ďalej neklesol, ale stále bol o 1,7 % nižší ako vo štvrtom štvrťroku 2022, uviedol generálny riaditeľ štatistického úradu Tobias Thomas.

Viedeň 29. februára (TASR) - Rakúska ekonomika sa v minulom roku v súlade s prognózami zmenšila. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v porovnaní s predminulým rokom reálne klesol o 0,8 %, oznámil vo štvrtok rakúsky štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Pokles bol spôsobený najmä negatívnym vývojom výroby tovarov, obchodu a dopravy. Po oslabení výkonu ekonomiky v druhom a treťom štvrťroku rakúske hospodárstvo v posledných troch mesiacoch roka 2023 stagnovalo. HDP v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ďalej neklesol, ale stále bol o 1,7 % nižší ako vo štvrtom štvrťroku 2022, uviedol generálny riaditeľ štatistického úradu Tobias Thomas.

Výroba tovarov vlani v porovnaní s rokom 2022 klesla o 2,7 %, obchod o 5,8 % a doprava o 6,1 %. Stavebníctvo zaznamenalo pokles o 1,1 %. Vzdelávanie, zdravotníctvo a verejná správa naopak vykázali nárast o 1,6 %.