Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Rakúska opozícia vyzýva vládu, aby zasiahla proti vysokým ziskom bánk

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Diskusiu v Rakúsku vyvolal tento týždeň krok talianskej vlády, ktorá chce prostredníctvom novej dane získať dodatočné prostriedky od svojich bánk.

Viedeň 10. augusta (TASR) - Opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) vyzvala vládu, aby sa zaoberala ziskami bánk, ktoré považuje za neoprávnene vysoké. Keď zlyháva trh, treba zasiahnuť, a nie sa len prizerať, uviedol vo štvrtok Jan Krainer, hovorca strany pre finančné otázky. Ďalšie opozičné parlamentné zoskupenie, Slobodná strana Rakúska (FPÖ), predtým vyzvala na zavedenie osobitného odvodu zo ziskov bánk. Minister financií Magnus Brunner však v stredu (9. 8.) vyhlásil, že vláda v súčasnosti takýto krok neplánuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Krainer poukázal na rozdiely vo vývoji úrokových sadzieb z úverov a vkladov. Sadzby z úverov explodovali, zatiaľ čo v prípade úspor zostali takmer bez zmeny, poznamenal opozičný predstaviteľ. Vlády vo Veľkej Británii, Nemecku, Francúzsku a najnovšie už aj v Taliansku zareagovali, Rakúsko stále nekoná, dodal.

Diskusiu v Rakúsku vyvolal tento týždeň krok talianskej vlády, ktorá chce prostredníctvom novej dane získať dodatočné prostriedky od svojich bánk. Kabinet premiérky Giorgie Meloniovej argumentuje, že finančné inštitúcie v Taliansku po prudkom zvýšení úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) upravili sadzby z úverov prudko smerom nahor, zdržali sa však zvýšenia úrokov z vkladov.

Všetky hlavné talianske banky vykázali začiatkom augusta oveľa lepšie výsledky za 1. polrok, ako sa očakávalo, a zlepšili svoj výhľad zisku aj za celý rok vďaka príjmom z vyšších úrokov.