Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rakúska RBI má údajne záujem o zvyšné aktíva Sberbank Europe

Raiffeisen Bank International Foto: TASR/AP

Sberbank Europe krátko po začiatku vojny na Ukrajine skrachovala a v súčasnosti sa nachádza v likvidácii.

Viedeň 2. marca (TASR) - Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) má údajne záujem o zvyšné aktíva spoločnosti Sberbank Europe, ktorá je dcérou ruskej Sberbank. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Sberbank Europe krátko po začiatku vojny na Ukrajine skrachovala a v súčasnosti sa nachádza v likvidácii. Podľa správy, ktorú priniesol týždenník Falter, by likvidovaná spoločnosť mohla mať hodnotu viac ako 300 miliónov eur. Samotná RBI sa k údajnej transakcii vyjadruje iba stroho.

"Národná banka ako príslušný sankčný orgán schválila začatie 'due diligence' (hĺbková previerka, pozn. TASR) s cieľom vyhodnotenia a prípravy možného nákupu akcií spoločnosti Sberbank Europe AG v likvidácii," uviedla RBI v odpovedi na otázku agentúry APA. Bližšie sa banka k procesu predaja nechcela vyjadrovať.

Podľa časopisu Falter RBI poverila audítorskú spoločnosť PwC a právnu firmu Baker McKenzie, aby vykonali due diligence previerku súvisiacu s možným prevzatím zostávajúcich aktív Sberbank Europe.

Predávajúcim zostatku Sberbank Europe v likvidácii by sa v každom prípade stala ruská štátna materská spoločnosť, fakticky teda ruský štát. Vzhľadom na platné sankcie by prípadný výnos z predaja nemohol smerovať priamo do Ruska, pričom by mohol byť uložený na viazaný účet.

"Kremeľ by tak mal v zahraničí miliónové aktíva, ku ktorým by nemal prístup," komentuje časopis Falter.