Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Rakúska realitná firma Signa požiadala o začatie konkurzného konania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Od začiatku vojny na Ukrajine sektor nehnuteľností v celej Európe zápasí so zvýšenými nákladmi na výstavbu a energie, ako aj s vyššími úrokovými sadzbami.

Viedeň 29. novembra (TASR) - Významná rakúska realitná spoločnosť Signa Holding GmbH v stredu oznámila, že požiada súd vo Viedni o začatie konkurzného konania. Požiada tiež o prijatie plánu reorganizácie. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Spoločnosť sa vo štvrtok (30. 11.) obráti na obchodný súd vo Viedni aj so žiadosťou o plán reorganizácie a samosprávu.

"Cieľom je riadne pokračovanie podnikateľskej činnosti v rámci samosprávy a udržateľnej reštrukturalizácii spoločnosti," uvádza sa vo vyhlásení.

Skupinu, v ktorej má kontrolný podiel rakúsky magnát René Benko, zasiahli problémy na európskom realitnom trhu v dôsledku najprudšieho nárastu nákladov na pôžičky v 25-ročnej histórii spoločnej európskej meny euro.

"Napriek značnému úsiliu v predchádzajúcich týždňoch sa nepodarilo v dostatočnom rozsahu zabezpečiť potrebnú likviditu na mimosúdnu reštrukturalizáciu," uvádza sa v tlačovej správe.

Realitná a retailová skupina Signa výrazne rástla v časoch historicky nízkych úrokových sadzieb. Od začiatku vojny na Ukrajine však sektor nehnuteľností v celej Európe zápasí so zvýšenými nákladmi na výstavbu a energie, ako aj s vyššími úrokovými sadzbami.

Signa už týždne čelí kríze. Skupina vlastní množstvo komerčných nehnuteľností v Nemecku a Rakúsku, ako aj obchodné domy Galeria Karstadt Kaufhof. V Hamburgu stavia 245 metrov vysokú budovu Elbtower. Projekt je momentálne na mŕtvom bode.

V uplynulých týždňoch podala návrh na insolvenciu aj divízia športového maloobchodu Signa a nemecká správcovská spoločnosť. Benko pod tlakom svojich kolegov akcionárov začiatkom novembra oznámil, že odíde z postu predsedu dozornej rady Signa.

Reštrukturalizáciou bol vtedy poverený nemecký expert na reorganizáciu Arndt Geiwitz.