Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rakúska spoločnosť OMV odpíše v Rusku zhruba 2 miliardy eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Už v marci OMV informovala, že Ruská federácia už nebude patriť k jej kľúčovým regiónom.

Viedeň 8. apríla (TASR) - Rakúska energetická firma OMV uviedla, že biznis v Rusku ju bude za 1. kvartál stáť približne 2 miliardy eur. Spoločnosť začala obmedzovať aktivity na ruskom trhu po tom, ako koncom februára Rusko zaútočilo na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Už v marci OMV informovala, že Ruská federácia už nebude patriť k jej kľúčovým regiónom. Pripojila sa tak k ďalším západným energetickým spoločnostiam, ktoré sa po invázii Ruska na Ukrajinu začali sťahovať z ruského trhu.

V rámci aktualizácie svojho biznisu za prvé tri mesiace tohto roka OMV v piatok uviedla, že v marci odpísala jednu miliardu eur v súvislosti s projektom plynovodu Severný prúd 2. Ten mal dodávať plyn z Ruska po dne Baltického mora do Nemecka. Projekt, na ktorom sa v rámci piatich západných firiem podieľala aj OMV, však po útoku Ruska na Ukrajinu nemecká vláda zastavila.

Navyše, o ďalšiu miliardu eur príde firma v súvislosti s dvomi ruskými podnikmi, prostredníctvom ktorých OMV kontroluje takmer 25-percentný podiel v ložisku zemného plynu Južno-Russkoje. Celkové výsledky za 1. kvartál zverejní OMV 29. apríla.