Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rakúske obchody by mali byť počas poslednej adventnej nedele otvorené

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ide o výnimku zo zaužívaných nariadení s cieľom odškodniť tak maloobchodným predajcov za finančné straty, ktoré utrpeli počas aktuálneho lockdownu.

Viedeň 30. novembra (TASR) - Maloobchodné prevádzky v Rakúsku budú môcť byť 19. decembra - v poslednú nedeľu pred Vianocami - otvorené. Dohodli sa na tom v utorok predstavitelia odborových zväzov a Rakúskej hospodárskej komory (WKÖ), informovala agentúra DPA.

Ide o výnimku zo zaužívaných nariadení s cieľom odškodniť tak maloobchodným predajcov za finančné straty, ktoré utrpeli počas aktuálneho lockdownu. Väčšina obchodov v Rakúsku totiž býva v nedeľu zatvorená, pripomína DPA.

Podľa spomínanej dohody budú 19. decembra otvorené napríklad módne butiky, predajne hračiek či obchody s elektronikou. Supermarkety a lekárne však budú musieť zostať v poslednú adventnú nedeľu zatvorené, keďže na nich sa súčasný lockdown - zavedený v Rakúsku pred vyše týždňom - nevzťahuje.

Plán ponechať maloobchodné prevádzky počas poslednej adventnej nedele otvorené nadobudne však účinnosť iba vtedy, ak sa - v súlade s očakávaniami - v polovici decembra naozaj zruší celonárodný lockdown.

Lockdown na celom území Rakúska je v platnosti od pondelka 22. novembra. Zatvorené sú v súlade s ním všetky obchodné prevádzky, okrem poskytovateľov základných tovarov a služieb. Takisto platí aj platí povinnosť nosiť respirátor typu FFP2 a opätovne treba dodržiavať aj pravidlo dvojmetrových rozstupov.

Minulý víkend (20.-21. novembra) sa proti zavedeniu lockdownu vo Viedni konali hromadné demonštrácie, pripomína DPA.