Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rakúske železnice ÖBB vlani zaznamenali prepad zisku aj tržieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V osobnej železničnej preprave sa od marca 2020 výrazne znížil počet cestujúcich, v apríli ich bolo medziročne až o 82 % menej.

Viedeň 24. apríla (TASR) - Rakúske spolkové železnice (ÖBB) vlani zaznamenali výrazný prepad počtu cestujúcich. Kým v roku 2019 využilo ich služby 477 miliónov ľudí, vlani ich bolo 287 miliónov. Tržby sa medziročne prepadli o 322 miliónov eur na 4,083 miliardy eur a prevádzkový zisk zo 169 miliónov eur na 59 miliónov eur.

Podľa ÖBB zisk dosiahli vďaka vlastným úsporám a štátnej podpore v objeme zhruba 200 miliónov eur. ÖBB vlani s pomocou vlastného úsporného balíka a ďalších mimoriadnych vplyvov prispeli k zisku sumou 378 miliónov eur, čím dokázali vykompenzovať prepad o 696 miliónov eur spôsobený pandémiou nového koronavírusu.

V osobnej železničnej preprave sa od marca 2020 výrazne znížil počet cestujúcich, v apríli ich bolo medziročne až o 82 % menej. Naproti tomu sa nákladná doprava po prvom vysokom prepade počas prvého lockdownu zotavila. Kým v apríli klesol objem prepravených nákladov o 22 %, postupne sa zvyšoval a v novembri dosiahol medziročný nárast o 8 %.

"Rok 2020 bol všetko iné, len nie jednoduchý rok, aj my sme museli jazdiť opatrne," povedal pre agentúru APA šéf ÖBB Andreas Matthä. Vzhľadom na význam železníc pre mobilitu a zásobovanie urobili maximum, aby zabránili novej kríze - železničnej. Koncernu sa podarilo vlaňajšie prepady vykompenzovať a bilanciu uzavrieť "s miernym plusom". Matthä vyjadril poďakovanie vláde za to, že podporný železničný balík bol vytvorený s ohľadom na celý sektor a vďaka tomu pomohol všetkým dopravným spoločnostiam v Rakúsku.